Ισραηλινές επιθέσεις απόψε στη Γάζα με 100 νεκρούς, με λιμό απειλείτε ο θύλακας

Ισραήλ, Νέες επιθέσεις, Κίνδυνος λιμού, Γάζα,

    Νέα εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα μετά από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας


Το Ισραήλ ξεκίνησε νέα εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα την Κυριακή, παράλληλα με μια έντονη αεροπορική εκστρατεία, η οποία, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στην περιοχή, σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκλεισε το τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη βόρεια και νότια Γάζα έρχεται καθώς οι διεθνείς μεσολαβητές πιέζουν για πρόοδο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς και το Ισραήλ ξεκίνησαν έμμεσες συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, το Σάββατο, με τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Ταχέρ αλ-Νούνου, να επιβεβαιώνει ότι έχουν ξεκινήσει «διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Aqsa, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ενώ υπάρχει κάποια αισιοδοξία γύρω από τις συνομιλίες, η επίτευξη μιας σημαντικής εξέλιξης φαίνεται αβέβαιη. Το Ισραήλ την Κυριακή άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό στο να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα εάν η Χαμάς παραδοθεί, μια πρόταση που είναι απίθανο να αποδεχτεί η ένοπλη οργάνωση. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους εάν υπάρξουν εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τον πόλεμο.

«Εάν η Χαμάς θέλει να μιλήσει για τον τερματισμό του πολέμου μέσω της παράδοσης της Χαμάς, θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε μια ισραηλινή πηγή.

Νωρίτερα την Κυριακή, ένας ανώτερος ηγέτης της Χαμάς δήλωσε στο CNN ότι η ομάδα συμφώνησε να απελευθερώσει επτά έως εννέα Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα μια 60ήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση 300 Παλαιστινίων κρατουμένων και κρατουμένων.

Ώρες αργότερα, ένας άλλος ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, αρνήθηκε και αντέκρουσε την πρόταση αυτή, δημοσιεύοντας μια δήλωση στο τηλεοπτικό δίκτυο Telegram Al-Aqsa, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς: «Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις φήμες σχετικά με τη συμφωνία του κινήματος να απελευθερώσει εννέα Ισραηλινούς κρατούμενους με αντάλλαγμα μια δίμηνη εκεχειρία».

Συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τους κρατούμενους αμέσως, υπό την προϋπόθεση ότι η κατοχή δεσμευτεί για παύση των εχθροπραξιών βάσει διεθνών εγγυήσεων, και δεν θα παραδώσουμε τους κρατούμενους της κατοχής όσο επιμένει να συνεχίζει την επιθετικότητά της κατά της Γάζας επ' αόριστον».

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η νέα στρατιωτική εκστρατεία του - που ονομάζεται «Άρματα του Γεδεών», μια αναφορά σε έναν βιβλικό πολεμιστή, και ανακοινώθηκε αργά την Παρασκευή - έφερε τη Χαμάς πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και λόγω της «επιχειρησιακής ανάγκης», το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα θα επιτρέψει την είσοδο «βασικής ποσότητας τροφίμων» στη Λωρίδα της Γάζας, για να αποτρέψει μια κρίση πείνας στον θύλακα, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, θα έθετε σε κίνδυνο την επιχείρηση.

Η εκστρατεία ξεκίνησε «για την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των ομήρων και της ήττας της Χαμάς», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, θα αυξήσουμε και θα επεκτείνουμε τον επιχειρησιακό μας έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της κατάτμησης της περιοχής και της μετακίνησης του πληθυσμού για την προστασία του σε όλες τις περιοχές στις οποίες επιχειρούμε», δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Έφι Ντεφρίν.

Ωστόσο, αναλυτές και αξιωματούχοι λένε ότι είναι πιο πιθανό η Χαμάς να συμφώνησε να επανεκκινήσει τις συνομιλίες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή .

«Μετά τις συζητήσεις μεταξύ του Κατάρ και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Τραμπ στη Ντόχα, υπάρχει μια ανανεωμένη πίεση από μεσολαβητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε στο CNN αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περπατά με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στο Amiri Diwan στη Ντόχα του Κατάρ, στις 14 Μαΐου. Γουίν ΜακΝέιμ/Getty Images

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα να μεταβεί στο Κατάρ για συνομιλίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι έχει δεσμευτεί μόνο να διαπραγματευτεί μια πρόταση που υπέβαλε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, η οποία ζητά την απελευθέρωση των μισών ομήρων με αντάλλαγμα μια προσωρινή εκεχειρία. Αυτή η πρόταση δεν εγγυόταν τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Τραμπ βρισκόταν στην Ντόχα την Τετάρτη στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, το οποίο δεν περιλάμβανε το Ισραήλ. Ο Τραμπ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι επιθυμεί τον τερματισμό του «βάναυσου πολέμου» στη Γάζα.

Επίσης, παρέκαμψε το Ισραήλ δύο φορές αυτόν τον μήνα στην επίτευξη διμερών συμφωνιών με περιφερειακές ένοπλες ομάδες. Η Χαμάς απελευθέρωσε έναν Ισραηλινό-Αμερικανό όμηρο την περασμένη εβδομάδα και οι Χούθι συμφώνησαν να σταματήσουν να πυροβολούν αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να πολεμούν το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Τραμπ αρνήθηκε ότι το Ισραήλ είχε παραγκωνιστεί. «Αυτό είναι καλό για το Ισραήλ», είπε. Αλλά την Πέμπτη, είπε ότι ήθελε οι ΗΠΑ να «πάρουν» τη Γάζα και να την μετατρέψουν σε «ζώνη ελευθερίας».

«Έχω ιδέες για τη Γάζα που πιστεύω ότι είναι πολύ καλές, να την κάνουμε μια ζώνη ελευθερίας, να αφήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν και να την κάνουμε απλώς μια ζώνη ελευθερίας», δήλωσε ο Τραμπ από το Κατάρ.

Ενώ βρισκόταν στον Κόλπο, ο Τραμπ αναγνώρισε επίσης ότι οι άνθρωποι λιμοκτονούν στη Γάζα και είπε ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν για την «διόρθωση» της κατάστασης στη Γάζα.

Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ και εξέχουσες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι οι άμαχοι είναι αυτοί που υφίστανται το κύριο βάρος της επίθεσης.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν, αφού το Ισραήλ ενέτεινε τις έντονες αεροπορικές επιδρομές από την Πέμπτη, σύμφωνα με καταμέτρηση του CNN με βάση τα στοιχεία του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας αυτής της εβδομάδας.

Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν ενώ κοιμόντουσαν μαζί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.


Στην περιοχή Αλ-Μαουάσι της νότιας Γάζας, ένα βρέφος, τα δύο μικρά αδέλφια του και οι γονείς τους, οι οποίοι ζούσαν όλοι σε καταυλισμό εκτοπισμένων, σκοτώθηκαν το Σάββατο, δήλωσε στο CNN ο Δρ. Μουνίρ αλ-Μπαρς, διευθυντής του υπουργείου Υγείας.

Καθώς ο βομβαρδισμός συνεχίζεται και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας ωθείται ακόμη περισσότερο στα όριά του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά σε πολλά νοσοκομεία σε όλο τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Μπέιτ Λαχίγια, της τελευταίας εναπομείνασας λειτουργικής ιατρικής εγκατάστασης στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο Δρ. Μαρουάν Αλ-Σουλτάν, διευθυντής του νοσοκομείου, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπήρξαν «εξαιρετικά έντονες εκρήξεις» γύρω από το νοσοκομείο, οι οποίες διέκοψαν τις συνδέσεις με τους αναπνευστήρες που χρειάζονται ορισμένοι από τους ασθενείς τους για να παραμείνουν ζωντανοί. Το CNN επικοινώνησε με τον ισραηλινό στρατό για σχόλια σχετικά με την επίθεση - οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Χαμάς ότι κρύβεται σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Την Κυριακή, ο αλ-Σουλτάν δήλωσε στη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians (MAP) ότι το νοσοκομείο είναι «εντελώς πολιορκημένο», ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό και ότι η μονάδα εντατικής θεραπείας του δεχόταν επίσης βομβαρδισμούς.

«Είμαστε βαθιά αβοήθητοι», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «πέραν ανησυχητικής».

Το νοσοκομείο Αλ-Άουντα στη βόρεια Γάζα βίωσε μια «φρικτή νύχτα» με βομβαρδισμούς στην περιοχή του νοσοκομείου, δήλωσε ο διευθυντής της εγκατάστασης, Δρ. Μοχάμεντ Σάλχα, στο MAP την Κυριακή.

Ο Σάλχα είπε ότι τα ιατρικά συστήματα του νοσοκομείου – οξυγόνο για αναπνευστήρες, ηλεκτρικό ρεύμα και παροχή νερού – υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα τετρακόπτερα που πετούσαν πάνω από την περιοχή εμπόδιζαν την κυκλοφορία των ιατρικών ομάδων μέσα και έξω από το νοσοκομείο, και η έλλειψη ιατρικών εφοδίων και καυσίμων δυσκόλευε το νοσοκομείο να συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη φροντίδα.

Την Κυριακή, το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι «όλα τα δημόσια νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας».

Κίνδυνος λιμού στη Γάζα

Πριν από την ανακοίνωση του Ισραήλ την Κυριακή ότι θα επιτρέψει την είσοδο μιας «βασικής ποσότητας τροφίμων» στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός του θύλακα, που ανέρχεται σε πάνω από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού μετά από 19 μήνες συγκρούσεων και μαζικών εκτοπίσεων, οι οποίοι επιδεινώθηκαν από το 11 εβδομάδων μπλοκάρισμα της βοήθειας από το Ισραήλ.




Μια αμφιλεγόμενη οργάνωση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, το Gaza Humanitarian Foundation (GHF), το οποίο έχει αναλάβει την παροχή βοήθειας στον θύλακα, χαιρέτισε την ισραηλινή ανακοίνωση να επιτρέψει την εισαγωγή επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα ως «μηχανισμό γεφύρωσης» μέχρι η ομάδα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιδρύθηκε κατόπιν παρότρυνσης της αμερικανικής κυβέρνησης για να βοηθήσει στην ανακούφιση της πείνας στη Γάζα, συμμορφούμενος παράλληλα με τις ισραηλινές απαιτήσεις να μην φτάσει η βοήθεια στη Χαμάς.

Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Τζέικ Γουντ, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα. Αναμένουμε ότι ο νέος μηχανισμός βοήθειας της GHF —συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τεσσάρων αρχικών ασφαλών τοποθεσιών διανομής— θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του μήνα».

Ο νέος οργανισμός έχει δεχθεί κριτική από κορυφαίους αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι είναι ανεπαρκής, ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους αμάχους, ακόμη και να ενθαρρύνει την αναγκαστική εκτόπισή τους. Το γεγονός ότι οι αρχικές εγκαταστάσεις βρίσκονται μόνο στη νότια και κεντρική Γάζα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενθαρρύνει τον δημόσια διακηρυγμένο στόχο του Ισραήλ να εκδιώξει τον πληθυσμό της Γάζας από τον βορρά, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Ωστόσο, το ίδρυμα αναφέρει ότι έχει ζητήσει από το Ισραήλ να βοηθήσει στη δημιουργία σημείων διανομής στο βορρά. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι η εμπλοκή του ισραηλινού στρατού στην ασφάλεια των χώρων θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους αποδέκτες της βοήθειας.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, χαρακτήρισε την απόφαση του γραφείου του πρωθυπουργού για την παροχή βοήθειας «σοβαρό λάθος», υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα «σίγουρα θα τροφοδοτήσει τη Χαμάς».

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 ξεπερνά πλέον τις 53.000 - η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, δήλωσε το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη.

Παρά την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κατάρ, ο Ομάρ Καντίλ, του οποίου ο αδελφός, η κουνιάδα και η 4 μηνών ανιψιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα στην κεντρική Γάζα, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι ο κόσμος έχει κλείσει τα μάτια στα βάσανά τους.

«Όλοι κοιμόντουσαν... όλοι στοχοποιήθηκαν στην κρεβατοκάμαρά τους», είπε.

«Δεν ξέρω τι μπορούμε να πούμε πια, έχουμε μιλήσει πολύ. Κανείς δεν μας κοιτάζει: ούτε Άραβες ούτε Μουσουλμάνοι, κανείς».

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι η νέα του επίθεση στη Γάζα λαμβάνει χώρα «σε πλήρη συντονισμό» με το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών και ότι ο στρατός προσπαθεί να αποτρέψει την πρόκληση βλάβης στους εναπομείναντες ομήρους. Ωστόσο, το φόρουμ έχει καταδικάσει την επιχείρηση λέγοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο όσους εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στον θύλακα.

«Η τρέχουσα πολιτική σκοτώνει τους ζωντανούς και σβήνει τους νεκρούς. Κάθε βομβαρδισμός, κάθε καθυστέρηση, κάθε αναποφασιστικότητα αυξάνει τον κίνδυνο. Οι ζωντανοί όμηροι αντιμετωπίζουν άμεσο θανάσιμο κίνδυνο και κινδυνεύουμε να χάσουμε τους νεκρούς για πάντα», δήλωσε ο Χαγκάι Λεβίν, επικεφαλής της ομάδας υγείας του φόρουμ, ο οποίος, σύμφωνα με την ομάδα, συνυπέγραψε μια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους που θέτει η τελευταία ισραηλινή επιχείρηση για τους ομήρους.

Οι Eyad Kourdi του CNN, ο Abeer Salman και ο Jeremy Diamond συνεισέφεραν στο ρεπορτάζ. Ο Khader Al-Za'anoun της Wafa, του επίσημου παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων, συνέβαλε επίσης σε αυτό το άρθρο.
πηγή: Διεθνή ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr