October 2010

Δημοσίευση: 31 Οκτωβρίου, 2010
> Τους εκλέγει ο λαός πρωθυπουργούς κι αυτοί καταντάνε γιουσουφάκια των νταβατζήδων.

Δίχως ντροπή καταπατάνε τις προεκλογικές υποσχέσεις τους για πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας και πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρείς,

Δημοσίευση: 29 Οκτωβρίου, 2010
> Οι πολιτικοί καβγάδες των ημερών δείχνουν ότι ΟΛΟΙ γνώριζαν
> Η φασαρία για τα κρυφά ελλείμματα αρχίζει στις 18 Απριλίου του 2002

Τελικά, ΟΛΟΙ γνώριζαν. Γνώριζαν οι Σημίτης και Καραμανλής, και ως αρχηγοί αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργοί, όπως γνώριζε και ο Γιώργος Παπανδρέου

Δημοσίευση: 28 Οκτωβρίου,2010
> Ολέθριες οι «κραυγές» και τα ψευδοδιλλήματα Παπανδρέου!
> «Βλακώδης» ή «δόλια» η ακολουθουμένη πολιτική

Καθώς η χώρα διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στη κρίση - φτώχεια, ανεργία, ύφεση, πληθωρισμός, κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ – λόγω της αδιέξοδης εισπρακτικής

Δημοσίευση: 27 Οκτώβρίου, 2010
> Αν πάμε σε εθνικές εκλογές θα ιδρύσει ένα "Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών"!

Αντίθετος με το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τη διακαναλική συνέντευξη. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αν πάμε σε εθνικές εκλογές θα ιδρύσει ένα Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών.

Δημοσίευση: 27 Οκτωβρίου, 2010
> Απέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο κάθε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες!
> Η εκλογική διαδικασία θα εκτροχιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα ακυρώσει το Μνημόνιο!

Κόκκινο πανί για το ΔΝΤ η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Υψηλόβαθμα στελέχη του πιστεύουν ότι μια εκλογική διαδικασία θα εκτροχιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα ακυρώσει το Μνημόνιο

Δημοσίευση: 27 Οκτωβρίου, 2010
> Μείωση Δημοσίων Υπαλλήλων
> Επανεξέταση των προσλήψεων στην εκπαίδευση
> Κατάργηση ΤΕΙ
> Συγχώνευση κρατικών τηλεοπτικών σταθμών
> Αναστολή δραστηριοτήτων ΟΓΑ και ΚΑΠΗ
> Κλείσιμο δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, κ.α.

Υποβλήθηκε σήμερα (χθες) στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της (το πλήρες κείμενο σε pdf).

Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου, 2010
> " .... Χάρη στις προσπάθειες των πρωθυπουργών των δύο χωρών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος!..."
> Η ελληνική κυβέρνηση συζητάει και αποφασίζει στο παρασκήνιο ενώ ο ελληνικός λαός παραμένει στο .. σκοτάδι!

Θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, τον διεθνή εναέριο χώρο και την έκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συζήτησε την Τρίτη το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D.

Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου,2010
> Γελοίο το ψευδοδίλλημα της «αντίδρασης των αγορών»!
> Τι απέκρυψαν στην διακαναλική
> Η συγκυβέρνηση των .... «προθύμων»!

Την απολογία ενός φοβισμένου πρωθυπουργού παρακολουθήσαμε χθες στην διακαναλική από το μέγαρο Μαξίμου, ενός αδιόρθωτου Παπανδρέου ο οποίος εμμένει στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική που του επιβάλλουν τα κερδοσκοπικά λόμπι και οι αγορές.

Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου, 2010
> "… επαναπροσδιορισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με τήρηση ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΗΠΑ - Ρωσία – Κίνα …."
> "… ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα φάση διεθνούς ανομίας ή τρομοκρατικών επιχειρήσεων.."
> "…. ο πόλεμος δεν είναι απαραίτητο να προσλαμβάνει πάντοτε τη μορφή της στρατιωτικής αναμέτρησης …."


Τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με τήρηση ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΗΠΑ - Ρωσία - Κίνα,προτείνει ο καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης στο καινούργιο του βιβλίο "Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Λιβάνης".

Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου, 2010
Η ... ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ (!) ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑΝ ΑΠΕΙΛΗ !!!!!!

> "....ήττα των κυβερνητικών συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος ως αποδοκιμασία από τις αγορές, θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές..."
> "... αν διαπιστώσω ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία, υπάρχει ο λαός..."

Ο «κύβος ερρίφθη» και διά στόματος Πρωθυπουργού: Ηττα των κυβερνητικών συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος ως αποδοκιμασία από τις αγορές, θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές.

Δημοσίευση: 25 Οκτωβρίου, 2010
> Η ταξιαρχία των ανδρείκελων της κυβέρνησης υλοποιεί κατά γράμμα το ΣΥΣΤΗΜΑ της Νέας Τάξης ΠΑΝΤΟΥ.
http://resaltomag.blogspot.com/

Το ΣΥΣΤΗΜΑ της Νέας Τάξης που υλοποιεί μοχθηρά το καθεστώς ΠΑΣΟΚ συμπυκνώνεται στα παρακάτω λόγια του ΓΚΑΛΕΑΝΟ:

Δημοσίευση: 24 Οκτωβρίου, 2010
> Η «απροθυμία» οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο
> Η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης
> Η πραγματική αιτία: Πατρίδα του κεφαλαίου είναι το κέρδος του!
από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δημοσίευση: 23 Οκτωβρίου, 2010
> Επικύρωσαν την ισχυροποίηση του ρόλου του ΔΝΤ ως ενός «παγκόσμιου οικονομικού χωροφύλακα»!
> Συμφώνησαν να αποφύγουν κάθε είδους ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων τους!

Σε μια σειρά αποφάσεων με στόχο την αποφυγή της «ευθείας σύγκρουσης» κατέληξαν οι εκπρόσωποι (κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί Οικονομικών) των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη .....

> Πρόωρες εκλογές ή "συμμαχικές" κυβερνήσεις αν καταψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ

του Σπύρου Γκανή

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις στη χώρα μας, πράγμα που αναγνωρίζουν άπαντες.

> Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπει "λύση" των ελληνο-τουρκικών διαφορών !
> Μεθοδεύεται η "συνεκμετάλλευση" του Αιγαίου!
> Τι γνωρίζει η τουρκική ΖΑΜΑΝ και ... αγνοεί ο ελληνικός λαός ;

Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν”

> Πανικός στα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ από τα γκάλοπ!
> Εν όψει εκλογικής συντριβής δίνει ελεημοσύνη στους συνταξιούχους που μέχρι χθες καταλήστευε!


Βλέποντας από γκάλοπ που έχει στα χέρια του ότι δεν πρόκειται να υπερψηφιστούν οι κομματικοί του υποψήφιοι, ούτε καν από τους Πασόκους. Έχοντας στα αυτιά του τις προβλέψεις των επιτελών του, που δείχνουν συντριβή στα ψηφοδέλτια που έχουν το χρίσμα του.

> Eάν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παρέμβει με διορθωτικά μέτρα από το Φθινόπωρο του 2009, έχοντας μόλις ανακαλύψει την τρύπα στον προϋπολογισμού που είχε αφήσει η προκάτοχος της, θα μπορούσε να είχε αποφύγει την κρίση......

Δήλωση καταπέλτης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την οικονομική κρίση η ελληνική κυβέρνηση έκανε ο Lorenzo Bini Smaghi μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

> Παράλυσε η Γαλλία από τις απεργίες των ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ!
> Για 10η ημέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις!

Τα γαλλικά συνδικάτα συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν τη συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης, που αυξάνει από τα 60 στα 62 χρόνια την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος τερματισμού" των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της CGT Μπερνάρ Τιμπό προϊδεάζοντας για νέα κλιμάκωση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μαθητές και φοιτητές καλούνται και πάλι να διαδηλώσουν σήμερα.

Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση Σαρκοζί συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για 10η ημέρα, ωστόσο η συμπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, δεν φαίνεται να πείθεται να υποχωρήσει, παρά τις προτροπές των σοσιαλιστών να "επιστρέψει στο διάλογο και να ακούσει την κοινωνία".

Σήμερα, περίπου 500 εργαζόμενοι από το διυλιστήριο Ετάνγκ-ντε-Μπερ και άλλοι, ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρίες και στα ταχυδρομεία, απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας, , ενώ το λιμάνι της Μασσαλίας παραμένει αποκλεισμένο, με 51 δεξαμενόπλοια να πλέουν στα ανοικτά.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους παράλυσης εξαιτίας των συνεπειών των κινητοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα. Τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν εκτός λειτουργίας, ενώ πολλοί χώροι αποθήκευσης καυσίμων έχουν καταληφθεί.
Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αν και λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

"Εάν δεν τερματισθούν σύντομα (οι κινητοποιήσεις), η αναταραχή που επιδιώκει να προκαλέσει την παράλυση της χώρας είναι πιθανόν να έχει συνέπειες στην απασχόληση πλήττοντας την ομαλή εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέκαι σημείωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν την επιχείρηση άρσης του αποκλεισμού των χώρων αποθήκευσης, όπως ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

> "Νέο Σχολείο" : Απολογιαμός του πρώτου μήνα λειτουργίας


Πέρασε ήδη ένας μήνας από την πειραματική εφαρμογή του «Νέου Σχολείου», του ψηφιακού, του σχολείου του μέλλοντος σύμφωνα με τα τετριμμένα λεκτικά ποδοβολήματα. Διδάσκω σε ένα από τα 800 πανελλαδικώς σχολεία, που λειτουργούν σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα. Εξηγώ για όσους τυχόν αγνοούν …το πείραμα.

Στα σχολεία αυτά όλοι οι μαθητές του Δημοτικού, από την Α΄ έως την ΣΤ΄ τάξεις, κάνουν καθημερινά 7ωρα, σχολούν στις 2.00 μ.μ. Εισήχθησαν κάποια νέα διδακτικά αντικείμενα.

Πιο αναλυτικά. (θα περιοριστώ στις δύο πρώτες τάξεις). Στις Α΄ και Β΄ τάξεις διδάσκονται από τον Σεπτέμβριο, εκτός των «παραδοσιακών» μαθημάτων.
2 ώρες αγγλική γλώσσα, 2 ώρες πληροφορική (ΤΠΕ- Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών), 5 ώρες Αισθητική Αγωγή (η οποία περιλαμβάνει «αντικείμενα» όπως Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή). Η Γυμναστική (Φυσική Αγωγή) αυξήθηκε στις 4 ώρες. Άλλες 3 ώρες είναι αφιερωμένες στην λεγόμενη Ευέλικτη Ζώνη. Τι είναι αυτή; Σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) – Φ.Ε.Κ. τεύχος Β΄ αρ. φύλλου 303/ 3-3-2003, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης (E.Z.) «θα πραγματοποιούνται διαθεματικές δραστηριότητες και σχέδια εργασίας….

Η Ε.Ζ. μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο από το οποίο θα περνούν τα διάφορα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα». Να δοκιμάζονται, δηλαδή, οι πειραματισμοί και να καθιερώνονται, αν πετύχει το φιλτράρισμα. Διαθεματικότητα τώρα, άλλο νεφελώδες πράγμα κι αυτό, σημαίνει ότι μπορούν τα μαθήματα να συσχετίζονται, να επικαλύπτονται (οριζόντιος άξονας παροχής γνώσεων). Πιο απλά, διδάσκεις Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Μπορείς, πλην του ιστορικού γεγονότος, να επεκταθείς σε γεωγραφικά στοιχεία, να προσφύγεις σε εικαστικές απεικονίσεις, σε θεατρική αγωγή και σε ό,τι άλλο σου κατέβει στο κεφάλι. Να περιφέρεις την διδασκαλία γύρω από το ιστορικό γεγονός, αλλά να μην εμβαθύνεις. Λίγο απ’ όλα, τσιμπολογήματα. Λίγη ιστορία, λίγη γεωγραφία, λίγη λαογραφία, λίγο θέατρο και στο τέλος τίποτε. Έχασες τα πάντα και κυρίως το πρότυπο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, που πρέπει να ενσταλάξεις στους μαθητές μέσω του συγκεκριμένου μαθήματος. Με ξεροκόμματα γνώσεων δεν χορταίνεις. Επιφέρεις σύγχυση και αμάθεια. Γι’ αυτό μιλάμε πλέον για δραστηριότητες και όχι για διδασκαλία. (Να στήνεις, ακόμη τα μαθητούδια στο Διαδίκτυο να χαζεύουν τις εικόνες και να καταστρέφεις την μαγεία της προσωπικής επαφής, την συγκίνηση της διήγησης, να μετατοπίζεται το κύρος της διδασκαλίας από το πρόσωπο του δασκάλου στο άψυχο εργαλείο. Να μεταβάλλεις την τάξη σε ΙΝΤΕΡΝΕΤ – ΚΑΦΕ).
Αν προσθέσουμε τις παραπάνω ώρες των «νέων» ή επαυξημένων αντικειμένων, προκύπτουν 16 ώρες εβδομαδιαίως αφιερωμένες σε «διασκεδαστικές» - ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Δηλαδή από τα 6 χρόνια του Δημοτικού σχολείου, τα μισά και πλέον δαπανώνται (ή σπαταλώνται) σε «ανάπτυξη δεξιοτήτων», σε καταιγισμό αντικειμένων, εις βάρος της κύριας αποστολής του σχολείου που είναι να φωτίζει τη συνείδηση και να προσφέρει τα υλικά της ελευθερίας. Αυτό είναι το Νέο ή Ψηφιακό Σχολείο. Και επειδή ακριβώς παύει να είναι σχολείο μάθησης και διάπλασης χαρακτήρα, υποστυλώνεται με πομφολυγώδη και ηχηρά επίθετα: νέο, ψηφιακό, διαδραστικό και λοιπά αερογεμή λεξίδια. Σχολείο που μιλάει για ανταγωνισμό και επιτυχία στη ζωή και όχι για προορισμό και ήθος.

Ποιες είναι όμως οι πρώτες εντυπώσεις από το πείραμα;
- Πρώτον: το ωράριο, τα πενθήμερα επτάωρα, εξαντλούν σωματικά και εξοντώνουν ψυχολογικά τους μικρούς μαθητές, όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου. Το να καθηλώνεις όμως στα θρανία, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, 6χρονα και 7χρονα παιδιά είναι τουλάχιστον αντιπαιδαγωγικό. Η σωματική κούραση αφαιρεί τη ζωντάνια και τη δροσιά της ηλικίας και ακυρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά το 5ωρο τα παιδιά ατονούν, καταβάλλονται, κουράζονται, αδιαφορούν. Με τέτοιους απαράδεκτους, φρενήρεις ρυθμούς στο τέλος θα απηυδήσουν και θα σιχαθούν το σχολείο. (Θυμήθηκα ένα παλιό φοιτητικό σύνθημα: «Παν τα νιάτα, παν τα κάλλη, μας τα φάγαν οι δασκάλοι»).

- Δεύτερον: Υποβαθμίζεται, λόγω πληθώρας διδακτικών αντικειμένων, το μάθημα της γλώσσας, το σημαντικό και σπουδαιότερο γι’ αυτήν την ηλικία. «Εν αρχή ην ο λόγος, λέει μια παλιά ιστορία όσο και ο κόσμος, στην οποία ο άνθρωπος είχε την εξουσία να ονομάσει τα ζώα και τα άλλα πλάσματα. Τη δυνατότητα, δηλαδή να αποκαλεί, να δίνει ζωή». Η γλώσσα είναι ζωή. Το να μαθαίνεις, εξ απαλών ονύχων, να γράφεις, να διαβάζεις και να μιλάς σωστά, σημαίνει ότι μαθαίνεις να σκέφτεσαι σωστά. («λόγος και διάνοια ταυτόν» λέει ο Πλάτων, στον «Σοφιστή» 263ε). Στην εξοπλιστική αυτή ηλικία κυρίως οφείλει το σχολείο να καλλιεργεί την γλώσσα, πράγμα που δεν γίνεται αν συνυπολογιστεί και η αβάσταχτη ελαφρότητα των σχολικών εγχειριδίων (Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτής της γλωσσικής ανεπάρκειας είναι ότι προτρέπει, οδηγεί σε πράξεις βίας, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον λόγο. Πολλά παιδιά φτάνουν στην εξαλλοσύνη και την απελπισία γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν. Δεν έχουν τις λέξεις. «Πάρε τις λέξεις μου δωσ’ μου το χέρι σου» γράφει χαριτωμένα ο ποιητικός λόγος).

- Τρίτον: καταργείται η ευλογημένη σχέση δασκάλου και μαθητή. Αυτός ο όμορφος δεσμός χτίζεται καθημερινά μες στην τάξη και προϋποθέτει ήθος, ελευθερία και σοφία από τη μια, άσκηση, υπακοή, σεβασμό και αγάπη από την άλλη. Δάσκαλος και μαθητής είναι κατάκτηση που θα έπρεπε να προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού και να μην την θυσιάζουμε σε ανόητους πειραματισμούς. Πότε να προλάβει «να δεθεί» το πρωτάκι με τη δασκάλα του, όταν μπαινοβγαίνουν λαχανιασμένοι και ασθμαίνοντες 7-8 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων; (Η κατάρτιση ωρολόγιου προγράμματος στα σχολεία αυτά είναι περίπου… τετραγωνισμός του κύκλου).

- Τέταρτον: Πληροφορική και αγγλικά από την Α΄ Δημοτικού. Αιτιολόγησε η διαβιουπουργός (ο σκληρότερος πυρήνας της Νέας Τάξης) την πρόωρη εισαγωγή τους, για να γίνει το σχολείο ανταγωνιστικό. Και αυτή και ο αιθεροβάμων (πόδι δεν πατάει στην Ελλάδα) εντολοδόχος της είναι επικίνδυνοι και ύποπτοι. Τι θα πει ότι μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών «θα πάρουν τα παιδιά της σημερινής γενιάς αυτό που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν το αύριο», όπως δήλωσε ο Γ.Α.Π. Ποιο είναι αυτό, το «αυτό»; Από πότε η διαδικτυακή αποχαύνωση είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά; Ως πότε θα ανεχόμαστε τους μαθητευόμενους μάγους να πειραματίζονται με τα παιδιά μας, με σκοπό ανομολόγητο την κατασκευή του, χωρίς μνήμη, πίστη και πατρίδα, καταναλωτή τηλεοπτικών και διαδικτυακών σκουπιδιών;

- Πέμπτον και ανακεφαλαιώνοντας: Εδώ συμβαίνει μια καταστρεπτική παρεξήγηση. Το σχολείο δεν είναι χώρος πειραμάτων και επιβολής ιδεολογημάτων, καρυκευμένων με εύηχα επίθετα. Το σχολείο δεν πρέπει να καινοτομεί , αλλά να συντηρεί - με την απλή και πρωταρχική σημασία του όρου - πρωτίστως. Να διαφυλάττει τα τιμαλφή και να τα παραδίδει στους νεότερους και όχι ό,τι γυαλίζει στον κάθε συμπλεγματικό και άσχετο να βαφτίζεται καινοτομία και να διοχετεύεται στο σχολείο.
Νατσιός Δημήτρης
Δάσκαλος-Κιλκίς

> Μπορεί κανείς εύκολα να κατηγορήσει τον Ερντογάν για αλαζονεία, σε καμιά περίπτωση όμως για πολιτικό ραγιαδισμό, ο οποίος αντιθέτως ενδημεί στους Ελληνες πολιτικούς...
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Κανένα απολύτως αποτέλεσμα δεν φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά - όσον αφορά τουλάχιστον στον φραστικό έστω μετριασμό των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων της Αγκυρας εναντίον κυριαρχικών ή διαχειριστικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατ' αποκλειστικότητα στον Αλέξη Παπαχελά, θέλοντας να καταστήσει σαφείς τις θέσεις του στα ελληνοτουρκικά πριν από την αυριανή άφιξή του στην Αθήνα.

Παράλληλα, απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να πουλήσει εκδούλευση στους Ισραηλινούς μέσω της παγίδευσης του Ερντογάν σε μια ντε φάκτο συνάντησή του στην Αθήνα με τον αιμοσταγή πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος στα τέλη Μαΐου έδωσε την εντολή δολοφονίας των εννέα Τούρκων φιλειρηνιστών που συμμετείχαν στην αποστολή του "Στόλου της Ελευθερίας" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον αποκλεισμένο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Οσο και αν ο Ερντογάν ηγείται μιας χώρας τόσο εχθρικής προς την Ελλάδα όπως η Τουρκία που συνιστά την υπ' αριθμόν ένα απειλή για την πατρίδα μας, δεν μπορεί κανείς να μην θαυμάσει την ανυποχώρητη στάση εθνικής αξιοπρέπειας -έννοια παντελώς άγνωστη στους κορυφαίους Ελληνες πολιτικούς ηγέτες τελευταία- με την οποία ο Ερντογάν απέρριψε απερίφραστα την απόπειρα του Γ. Παπανδρέου να εκμεταλλευθεί τη σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές προκειμένου να "στήσει" συνάντηση Ερντογάν - Νετανιάχου.

"Αν συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τότε εγώ δεν θα παρίσταμαι", δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Ερντογάν. "Δεν μπορώ να δεχτώ κάτι τέτοιο, γιατί πριν από λίγο καιρό, στα διεθνή ύδατα, τα πλοία μας δέχτηκαν επιθέσεις από ξηράς και αέρος, πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Υπήρξε ένοπλη επίθεση και είχαμε θύματα - εννέα νεκρούς. Ενας πρωθυπουργός που είναι περήφανος για μια τέτοια ένοπλη επέμβαση, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίον εγώ δεν δέχομαι να συνομιλήσω" υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. "Εγώ δεν μπορώ να συνομιλήσω με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και με τους συνεργάτες του. Νομίζω ότι πρέπει να πληρώσουν τη θρασύτητα η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική αυτής της κυβέρνησης" τόνισε κατηγορηματικά ο Ερντογάν, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας της στάσης του εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου.
Μπορεί κανείς εύκολα να κατηγορήσει τον Ερντογάν για αλαζονεία, σε καμιά περίπτωση όμως για πολιτικό ραγιαδισμό, ο οποίος αντιθέτως ενδημεί στους Ελληνες πολιτικούς...

Φυσικά, όταν ο Ερντογάν έχει το πολιτικό ανάστημα να εμφανίζεται αδιάλλακτος απέναντι στους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, μόνο αφελείς θα μπορούσαν να έχουν την αυταπάτη ότι θα κάνει παραχωρήσεις απέναντι στην Αθήνα. Οντως, υπήρξε ανυποχώρητος στα πάντα.

- Πρώτον, όχι μόνο εξίσωσε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα με τις αναχαιτίσεις των αεροσκαφών αυτών από ελληνικά μαχητικά, αλλά επιπροσθέτως έριξε την κύρια ευθύνη για το πρόβλημα αυτό στη... δική μας πλευρά:
"Η Ελλάδα κάνει πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της σε μια πολύ μεγάλη έκταση - δηλαδή φτάνουν μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα", δήλωσε χαρακτηριστικά.
- Δεύτερον, ζήτησε να... υπαχθεί στο ΝΑΤΟ όλος ο ελληνικός εναέριος χώρος στο Αιγαίο! Να αποφασίζει το ΝΑΤΟ δηλαδή αν θα πετάει στο άλφα ή βήτα σημείο του Αιγαίου ελληνικό ή τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο!
"Πιστεύω ότι τα αεροσκάφη πρέπει πια να έχουν σαν κέντρο το ΝΑΤΟ και να ελέγχονται από εκεί. Μπορούν να γίνονται τέτοιες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών, αλλά να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ", υποστήριξε ο Ερντογάν.
- Τρίτον, διακήρυξε ότι θα συνεχιστούν οι προκλητικές υποθαλάσσιες έρευνες από ερευνητικά σκάφη. "Σκάφη που διενεργούν υποθαλάσσιες έρευνες, τα οποία ανήκουν σε ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, πιστεύω ότι δεν είναι προκλητικές ενέργειες, είναι επιστημονικές έρευνες. Εάν υπάρχουν πολεμικά σκάφη που παρενοχλούν, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω" ισχυρίστηκε.
CASUS BELLI

Λύση είναι να μην προκαλεί η... Ελλάδα!
Διαψεύστηκαν παταγωδώς οι αυταπάτες όσων είχαν την ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα προχωρούσε σε άρση της απόφασης της τουρκικής Βουλής για κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας, αν η χώρα μας ασκήσει το δικαίωμά της που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και επεκτείνει από 6 σε 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα. "Οι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli" δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι κατά τον Ερντογάν το ζήτημα δεν είναι να άρει το τουρκικό κοινοβούλιο την απειλή πολέμου. Η λύση κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό έγκειται στο ότι "δεν πρέπει να κάνει πράξη" η Ελλάδα αυτό που συνιστά την αιτία πολέμου - να μην ασκήσει δηλαδή το δικαίωμά της για 12 μίλια! Εκτακτα.

Είναι προφανές πως δεν είναι το κάπνισμα που τους ενοχλεί.

Τα λαϊκά στρώματα προσπαθούν να εκπαιδεύσουν στην υποταγή, με ασκήσεις σε ένα σχετικά ανώδυνο θέμα, για να περάσουν σαν αυτονόητη τη θέση ότι οι νόμοι τους ήρθαν για να μείνουν. Λες και δε βλέπουν όλοι τριγύρω ότι οι νόμοι είναι ταξικοί, είναι οι νόμοι αυτωνών που έχουν την εξουσία και υπάρχουν για να κρατάνε σκυφτούς τους από κάτω.

Οι ίδιοι ομολογούν πως αν ανησυχούν για τη νομιμότητα είναι γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά. Γι' αυτά τα δύσκολα θέλουν την εφαρμογή των νόμων. Η μέχρι τώρα πίεση στο λαϊκό εισόδημα είναι μόνο η αρχή. Και σε κάθε περίπτωση το σύνολο αυτής της πολιτικής είναι για ανατροπή.

Αυτή την προοπτική θέλουν να εμποδίσουν και ξέρουν πως μόνο με σιδερένιους νόμους έχουν ελπίδα κάτι να πετύχουν. Γνωρίζουν πως στη συνείδηση των από κάτω η πολιτική τους είναι καταδικασμένη, κι ας μην είναι ανατρεπτική ακόμα αυτή η συνείδηση.

Αυτή η συνείδηση, όμως, έχει αντικειμενική βάση να πατήσει για το επόμενο βήμα. Είναι η συνείδηση της γυναίκας με το ανήλικο που ξάφνου της λένε πως δε θα βγει στη σύνταξη στα 50, αλλά στα 65. Είναι η συνείδηση του οικοδόμου που μάτωσε να κατοχυρώσει σύνταξη στα 58 και τον στέλνουν να σκοτωθεί στα 65 στη σκαλωσιά. Είναι η συνείδηση του καθενός που ακούει σαν παραμύθι ότι κάποτε υπήρχανε συλλογικές συμβάσεις, ενώ τώρα του ζητάνε να δουλέψει τζάμπα και να θεωρεί προνομιούχους όσους πιάνουνε δουλειά έστω και με 592 ευρώ. Είναι η συνείδηση των ανθρώπων που βλαστημάνε στα νοσοκομεία, των σπουδαστών που βλέπουν τα πτυχία τους χωρίς αντίκρισμα, των αγροτών που τους λένε απατεώνες αυτοί που τους έστελναν να θάψουν τη σοδειά, των νησιωτών που βασιλιάδες τους ανεβάζουν το καλοκαίρι και τους πετάνε στα ξερόβραχα χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο το χειμώνα.

Ενας προς ένας όταν ψάχνονται οι άνθρωποι βρίσκουνε χίλιους δυο λόγους για να πουν το ως εδώ και μη παρέκει. Δικό τους και το επόμενο άμεσο βήμα: Να μην κλοτσήσουν την καρδάρα ψηφίζοντας πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Γνωρίζοντας πως αυτή τη φορά δε φτάνει ούτε αυτό. Πρέπει η ψήφος να πιάσει τόπο. Πρέπει η ψήφος να φοβίσει την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Πρέπει η ψήφος να 'ναι καθαρή επιλογή ΚΚΕ. Και σαν απόρριψη αυτής της πολιτικής και σαν επιλογή για μια άλλη πορεία.

«Πρέπει να συνειδητοποιηθεί βαθιά από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ότι χρειάζονται ακόμη πιο αποφασιστικοί αγώνες απ' αυτούς που έγιναν. Χρειάζεται πολιτική απάντηση στην αέναη αντιλαϊκή επίθεση. Ριζική αλλαγή συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Με οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας, πρέπει οι αγώνες να αντιστοιχηθούν σε έκταση και βάθος πολιτικό στην επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Χρειάζεται να τσακιστούν πολιτικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Είναι προϋπόθεση για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, για να αρχίσει η αντεπίθεση. Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη είναι σταθμός για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση ακύρωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Με δυνατό ΚΚΕ και αδύνατους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, θα πνεύσει άλλος άνεμος ανάτασης για το λαό» (από το κύριο άρθρο στον χτεσινό «Ριζοσπάστη»).

Toυ Στάθη απο το κυριακάτικο ΠΑΡΟΝ

Καθώς πλησιάζει η πρώτη Μ.Μ (Μετα μνημονίου) 28η Οκτωβρίου αρχίζουν να έρχονται στην δημοσιότητα οι πρώτες πληροφορίες που θέλουν την παρέλαση της Θεσσαλονίκης να περιορίζεται σε μερικά πεζοπόρα τμήματα, με πλήρη απουσία της ΠΑ απο τους ουρανούς της πόλης και του Στόλου στον Θερμαικό κόλπο. Μέχρι και το επίσημο δείπνο στην Λέσχη Αξιωματικών (!) φέρεται να πέφτει θύμα της υπερπρόθυμης για περικοπές ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Να υποθέσουμε ότι πρόκειται περι λάθους πληροφόρησης, ή μήπως έχουμε ακόμα μια χειροπιαστή απόδειξη ότι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ βρήκε στο περιβόητο Μνημόνιο το τέλειο άλλοθι για την προώθηση του "αμυντικού" δόγματος ΓΑΠ;
 "Εν Κρυπτώ"

> ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΟΡΙΛΕΣ – ΧΙΜΠΑΤΖΟΥΔΕΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ !
Ομιλία Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Όπως είναι γνωστό γνωρίζω πολύ καλά τους ανθρώπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της εκφυλιστικής μετεξέλιξης του σε ΚΚΚΑΣΟΡ.

Αυτή η γνώση, μου επιβάλει να πω πολύ απλά ότι στις αρχές του νέου αιώνα, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης δεν μπορούμε να αφήσουμε την Εκπαίδευση των Ελλήνων, ειδικά των νέων γενεών σε δύο αμόρφωτους ανθρώπους τον υιό Παπανδρέου και την Διαμαντοπούλου. Η διανοητική ανεπάρκεια, η μορφωτική πενία αυτών των ανθρώπων ιδιαίτερα του πρώτου είναι γνωστή ιστορικά στον χώρο αυτό και είναι ορατή. Τα διεθνή εξαπτέρυγα, κολαούζοι λέει ο λαός, δεν μπορούν να αλλάξουν την θλιβερή πραγματικότητα.

Η γνώση της ιστορίας, η συνείδηση των πολιτιστικών αξιών, των αισθητικών αξιών που μας διαπερνούν ως Έθνος επιδρά καταλυτικά στην Παραγωγή άυλων και υλικών προϊόντων.

Μιλώ στο βιβλίο μου για την Ανάπτυξη για αυτά.

Παρ’όλο που αυτές ήταν οι αφετηρίες μας – έστω ελάχιστων από τους ιδρυτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – η Ελληνική παραγωγή και δημιουργικότητα ηττήθηκε σε αυτό το πεδίο. Ο υιός Παπανδρέου και η Διαμαντοπούλου ουσιαστικά όλο το παρασύστημα, το κόμμα μη κόμμα ΚΚΚΑΣΟΡ, θέλουν να συμβάλουν εκ νέου στην νέα ήττα. Η συμβολή τους στο παρελθόν ήταν καταστροφική, παρακμιακή. Η πολιτική ιστορία λέει ότι το παλιό δεν αλλάζει, επαναλαμβάνει τον κακό εαυτό του, είναι αδιόρθωτο.

Το σύστημα εκπαίδευσης που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν μπορεί να παράγει αρσενικούς Γορίλες και θηλυκές Χιμπατζούδες. Μακντολαντοποιημένους – Παγκοσμιοποιημένους.

Οι Γορίλες και οι Χιμπατζούδες δεν μπορούν να παράγουν ούτε να πουλήσουν προϊόντα. Μιλώ στην «Αγροφιλία» για αυτά. Το σύστημα αυτό παράγει Επαρχιώτες, Πορτορικανούς όχι Οικουμενικούς Έλληνες, Δημιουργούς.

Ένα παρόμοιο σύστημα είναι επόμενο - τα κρούσματα είναι πολλά - να προωθεί την λατρεία συμβολισμών και ιδεολογιών του θανάτου όπως είναι ο Κεμαλισμός. Αυτό μπορεί να το κάνει το ρατσιστικό Τουρκικό Κεμαλικό υπουργείο παιδείας, όπως το έκανε το υπουργείο των Ναζί ή των Κουίσλιγκ ή άλλων καθεστώτων Πραιτοριανών.

Όχι ένα Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Είναι ύβρις στον Παγκόσμιο Πολιτισμό, όχι μόνο στον Ελληνικό.

Η εθνικοφροσύνη του 50’ – της Δικτατορίας αργότερα υπονόμευσε την Εθνική μας αυτογνωσία. Η νέοεθνικοφροσύνη, νεοΑμερικανοσύνη δηλαδή του υιού Παπανδρέου προκύπτει χειρότερη.

Σας προειδοποίησα για αυτό.

> 7 Νοέμβρη - Ψήφος για την χαμένη αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό! 
του Γιώργου Τράγκα

Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο μια δυνατότητα να απαντήσει ο κόσμος και να στείλει ένα μήνυμα στους υποστηρικτές του Μνημονίου. Κυρίως, προσφέρουν μια ευκαιρία να καταγγείλουν εκατομμύρια άνθρωποι, την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού, απέναντι στην αξιοπρέπειά τους. Θεωρείται δεδομένο, ότι η λειτουργία αυτής της κυβέρνησης, ο τρόπος που αποφασίζει και ενεργεί προσβάλει κατάφορα, όχι μόνο το Σύνταγμα, τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, αλλά και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη.

Δεν υπάρχει τηλεοπτικό δίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχει εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας που να μην έχει δημοσιεύσει, αλλεπάλληλες φορές, τις δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού για τη διαφθορά των Ελλήνων πολιτών και του κράτους από το «Α» έως το «Ω». Αυτό ήταν το μεγαλύτερο όπλο, που απέκτησαν η διεθνής τοκογλυφία, οι γνωστοί και άγνωστοι παγκόσμιοι κερδοσκόποι και όλοι οι ανθέλληνες, προκειμένου να πλήξουν καίρια όλους τους τομείς της οικονομίας μας και να μας σύρουν αιχμαλώτους σε μια πολύχρονη δουλεία. Είναι αυτό που περίμεναν οι ενεδρεύοντες εχθροί μας για να μας δούνε πτωχευμένους και ευάλωτους σε όλα τα εθνικά θέματα. Και δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να συνειδητοποιήσουμε ποιός ή ποιοί είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του πρωτοφανούς διασυρμού που προηγήθηκε, αλλά και έπεται, της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αισθάνεται προσβεβλημένη απ’ όσα λέγονται στο εξωτερικό, συχνά – πυκνά από τον κ. Παπανδρέου, αλλά και από όσα εκστομίζουν καθημερινά στα παράθυρα της TV οι στενοί συνεργάτες του, προκειμένου να δικαιολογήσουν το μαχαίρι που έχουν βάλει στο λαιμό του μέσου Έλληνα και σ’ αυτά που έχουν οδηγήσει χιλιάδες στην ανεργία, στην ανέχεια, στην καθημερινή αγωνία. Το ιταμό ύφος, με το οποίο αντιμετωπίζονται επαγγελματικές ομάδες ή κατηγορίες πολιτών, οι αποφάσεις που θυμίζουν κοινοβουλευτική δικτατορία, οι αρμοδιότητες που δίνονται σε υπερυπουργούς με παράκαμψη του κοινοβουλίου, που θυμίζουν Μπανανίες και καθεστώτα τύπου Ντιβαλιέ, προσβάλουν κατάφορα την αξιοπρέπεια και πνίγουν τα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη.

Στις 7 Νοεμβρίου (πρέπει όλοι να το θυμόμαστε δυνατά) δεν πάμε να ψηφίσουμε ούτε εκπροσώπους για την τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε μόνο για την τρόικα, το ΔΝΤ και το περίφημο Μνημόνιο που κακώς εχόντων των πραγμάτων, θα εξυπηρετούν και τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Πηγαίνουμε να ψηφίσουμε έχοντας πρώτα κατά νου τη χαμένη αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μας. Κανείς δεν μπορεί να υβρίζει, να διασύρει και να προσβάλει εκατομμύρια πολιτών για πράγματα που επί 30 χρόνια έκανε το διεφθαρμένο κόμμα του, η διεφθαρμένη πολιτική σκηνή, οι γνωστές τρεις οικογένειες και η βαρονία των Αθηνών. Η απάντηση αναμένεται σαρωτική…

 > Επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πρόσθετα μέτρα !

Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων αφήνει η Κομισιόν σε περίπτωση σημαντικής αναθεώρησης του ελλείμματος από τη Eurostat.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και να πετύχει τους στόχους της, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναθεωρήσει σημαντικά προς τα άνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος, θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο αρμόδιος για τη Eurostat, Επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες, ως τις 22 Οκτωβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat έως τις 15 Νοεμβρίου.

Επί του θέματος αυτού, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σημείωσε ότι η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της «επανακατηγοριοποίησης» ορισμένων κρατικών δαπανών (σ.σ. ΔΕΚΟ).
Pathfinder

Tου Θανάση Ι. Νικολαΐδη

ΞΑΝΑ ο Άκης στο προσκήνιο. Τον έκλεψαν…αυτήν τη φορά. Η ματιά μας στο ρυτιδιασμένο του πρόσωπο και η σκέψη μας στο πονηρό. Η καχυποψία, βλέπεις…Κι έκανε ό,τι μπορούσε να ροκανίσει την εμπιστοσύνη μας. Πέρα από κόμματα, ιδεολογίες και «ιδεολογίες». Βρέθηκε(;) άνθρωπος να του αδειάσει το γραφείο από «έγγραφα» (το χρήμα το’ χε αλλού…) κι έσπευσε ο ίδιος να καταγγείλει το συμβάν. Χωρίς να εκφράζει υπόνοιες για πιθανούς δράστες. Αφού, λοιπόν, αφήνει τη φαντασία μας να…οργιάσει, ας μη λογαριάσουμε αστρονομική την απόσταση του θύματος απ’ τους δράστες.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος του ΠΑΚ κι ύστερα του ΠΑΣΟΚ. Ο «ωραίος» που άφησε να εννοηθεί πως ήρθε με χρήμα απ’ «έξω» και η ηθική του δεν του επέτρεψε να το αυγατίσει στην Ελλάδα. Την είδε (την Ελλάδα) ως πολιτική κονίστρα των φιλοδοξιών του, το ΠΑΣΟΚ ως πεδίο δράσης και τον Ανδρέα ως μοχλό για “citius, altius, fortius (μακρύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα)” και όλα του’ ρθαν βολικά. Σε Κίνημα που ξέχασε νωρίς τον σοσιαλισμό του, απέναντι σε μια δεξιά με το παρελθόν και τις αμαρτίες της.

ΚΙ ήταν ο Άκης ευτυχισμένος και παραλίγο…αρχηγός και εν δυνάμει πρωθυπουργός. Τότε που οι εκσυγχρονιστές (ταχύτατα εξαλλαγέντες σοσιαλιστές) είχαν το πάνω χέρι. Με τα μυστικά δείπνα των μυημένων και με τον αντιΑνδρεϊσμό του αρχηγού τους. Ο Άκης κράτησε τις…ιδέες του και το (τα) Υπουργείο του. Μόνο τον λόγο και τον όρκο του (στον σοσιαλισμό) δεν κράτησε κι απέκτησε νωρίς…μικροαστικές συνήθειες.

ΗΤΑΝ ένα τέχνασμα(;!). Γιατί ν’ αφήσουμε τη δεξιά να μας κατακτήσει; Την προλαβαίνουμε. Πάμε εμείς κοντά της πριν έρθει αυτή, σβήνουμε το παρελθόν (μας), δεν της θυμίζουμε το παρελθόν της και συνεχίζουμε. Σαν τα παλικάρια της κατά «ιδεολογία» και πρακτική, ωστόσο, με ξεχωριστές ταμπέλες στα «μαγαζιά» και με διαφορετική «κονκάρδα» στο στήθος. Όσο να μη μας μπερδέψουν οι…τυχεροί που τους κυβερνάμε, το χρώμα του ο καθένας μη δεν μας ξεχωρίζουν στις κάλπες.

ΚΑΠΩΣ έτσι κύλισε το πράγμα και τα χρόνια. Κάπως αλλιώς τα περιμέναμε και ο κ. Τσοχατζόπουλος μηνύει το (μεγαλο)κατάστημα που έβγαλε τα ψώνια του στη φόρα. Απαιτεί δύο εκατομμύρια και προσδοκά. Το ίδιο κι εμείς, κουνώντας το κεφάλι. Να βρεθούν οι…διαρρήκτες του γραφείου του (και όχι μόνο).

 > Κυβερνητικά …. πεπραγμένα !
 > Κομβική η αναμέτρηση της 7ης Νοέμβρη
 > Η αποχή είναι ...φυγή !

 γράφει ο Σπύρος Γκανής

Με  δύο αρνητικά για τον λαό δεδομένα, αφενός την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων του αντιμνημονιακού χώρου με την πολυγλωσσία, τις διαφορετικές προσεγγίσεις και πραχτικές τους και αφετέρου με την δεδομένη δουλική υποταγή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής ηγεσίας στις κυβερνητικές επιλογές, σαν μοναδική διέξοδος για την απαλλαγή από την μνημονιακή δουλεία είναι οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα θα δρομολογήσει και τις απαραίτητες πολιτικές διαδικασίες.

Και ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φανερώνουν την συντριβή των φιλο-μνημονιακών συμπαρατάξεων, στην … πολυκατοικία των “προθύμων” παρατηρείται κινητικότητα, ο μεν πρωθυπουργός απειλεί Σαμαρά με πρόωρες εκλογές (!) και τα ... εξαπτέρυγα Καρατζαφέρης, Μπακογιάννη και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί, μιλούν για την ….. αναγκαιότητα μιας οικουμενικής ή πολυκομματικής κυβέρνησης. Κυβέρνησης των … προθύμων (!) , προκειμένου να στηριχθεί το μνημόνιο και η νεοφιλελεύθερη πολιτική του.
Είκοσι μέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη. Εκλογές που παρά το αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα λόγω του πολιτικο-οικονομικού κλίματος έχουν αναδειχθεί σε μια κύρια πολιτική αναμέτρηση με κυρίαρχο τον δημοψηφισματικό γνώρισμα της Μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και των συμμαχικών της πολιτικών δυνάμεων.
Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση, πρώτη σε περίοδο ΔΝΤ, θα δοθεί η δυνατότητα στον έλληνα πολίτη να καταδικάσει ή να επικροτήσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική που αντιδημοκρατικά επέβαλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο εξάμηνο.
Σύμφωνα με έγκυρα γκάλοπ ο συνδυασμός Γιάννη Σγουρού, του κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια Αττικής κατρακύλησε στο 14.5% (!) με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης, στόχος είναι, όπως έχουμε γράψει στο Αντίκρυ, αυτό το ποσοστό να είναι μονοψήφιο ώστε να δρομολογηθούν ανατρεπτικές διαδικασίες για το Μνημόνιο και αυτούς που το επέβαλλαν με την ψήφο τους και εξακολουθούν να το στηρίζουν.

Κυβερνητικά …. πεπραγμένα(!)

Στις παρακάτω αράδες θα προσπαθήσω περιληπτικά να απαριθμήσω τα …. πεπραγμένα (κατορθώματα!) της κυβέρνησης τα οποία ο ψηφοφόρος θα πρέπει να αξιολογήσει μπρος από την κάλπη στις 7 Νοέμβρη:
- Την βίαιη ένταξη της χώρας στο νεοαποικιακό καθεστώς του ΔΝΤ, της ΕκΤ και των Χρηματοπιστωτικών λόμπι ενώ αποδεδειγμένα υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις.
- Τις αντισυνταγματικές και βαθειά αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και βίαιες ανατροπές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
- Την αναλγησία των κυβερνητικών στελεχών στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
- Την ανεργία που εκτοξεύεται στο εφιαλτικό 20% οδηγώντας με 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και τις οικογένειές σε βαθειά φτώχεια.
- Την ύφεση που οδήγησε χιλιάδες καταστήματα και επιχειρήσεις στα λουκέτα.
- Την αγωνία των νέων ανθρώπων που δεν βρίσκουν δουλειά.
- Το υπό κατάρρευση νοσηλευτικό και ιατροφαρμακευτικό σύστημα της χώρας.
- Την ανατροπή των επαγγελματικών σχέσεων με την βίαια και απρογραμμάτιστη απελευθέρωση επαγγελμάτων.
- Το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ χωρίς να προηγηθεί καμιά προσπάθεια εξυγίανσης.
- Το βιασμό της Παιδείας και της Θρησκείας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του αφελληνισμού του έθνους μας.
- Τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για επιβολή ανθελληνικών λύσεων στα εθνικά μας θέματα, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κυπριακό κλπ.
- Την υποκρισία, το ψεύδος, την δολιότητα, την διγλωσσία, κυρίαρχα γνωρίσματα της κυβέρνησης αυτής που δεν έχουν προηγούμενο στην νεότερη ιστορία.
Οι «μαριονέτες» αυτής της κυβέρνησης, θιασώτες όλοι της υπό εκκόλαψη παγκόσμιας διακυβέρνησης, μετέτρεψαν την χώρας μας σε νεοταξικό …. πειραματόζωο των υποχθόνιων σχεδιασμών τους, αποσπώντας μάλιστα και … επαίνους (!) από τα παγκόσμια εξωθεσμικά κέντρα.
- Τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό από τον …. ελληνόφωνα πρωθυπουργεύοντα και τους «γενίτσαρους» υπουργίσκους του που κουρέλιασαν σε ελάχιστους μήνες την ελληνική αξιοπρέπεια και το διεθνές κύρος της μικρής, φτωχής πλην εντίμου Ελλάδας, μετακινώντας έντεχνα τις ευθύνες του σαθρού πολιτικού συστήματος και της οικογενειοκρατίας στον δοκιμαζόμενο αλλά έντιμο λαό, αποκαλώντας την Ελλάδα χώρα διαφθοράς.
- Τον μαύρο πέπλο τρόμου, φοβίας, εξαθλίωσης και κατάθλιψης που η ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ άπλωσε πάνω από την Ελλάδα.
Κομβική η αναμέτρηση της 7ης Νοέμβρη

Με δύο αρνητικά για τον λαό δεδομένα, αφενός την πολυδιάσπαση των πολιτικών φορέων του αντιμνημονιακού χώρου με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και πραχτικές και αφετέρου τη δεδομένη δουλική υποταγή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής ηγεσίας στις κυβερνητικές επιλογές. Δεδομένα και τα δύο που αποτελούν τροχοπέδη στους λαϊκούς αγώνες, αφοπλίζουν, αποπροσανατολίζουν και περιθωριοποιούν το λαϊκό κίνημα, καθιστώντας το ανίκανο να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Μπρος στην ζοφερή για το λαό αυτή κατάσταση σαν μοναδική διέξοδος προβάλει αυτή της ανατροπής με την εκλογική διαδικασία της 7ης Νοέμβρη, και θυμηθείτε, ίσως είναι και η τελευταία μας ευκαιρία.
Ας μην χαρίσουμε την πατρίδα στους σκοτεινούς και αόρατους κύκλους της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ας παλέψουμε και ίσως μπορέσουμε να διορθώσουμε την λαθεμένη επιλογή της 4ης Οκτώβρη 2009, επιλογή που έδωσε την εξουσία στο νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ και ομολογουμένως ήταν η μοιραία μας επιλογή!
  
Η Αντιμνημονιακή ψήφος δεν εγγυάται βέβαια την αυτόματη απελευθέρωση από την μέγγενη του ΔΝΤ αλλά θα δρομολογήσει διαδικασίες τέτοιες και θα απελευθερώσει υγιείς πολιτικές που θα συμβάλουν σε ένα διέξοδο από τα αδιέξοδα της πολύχρονης νεοταξικής νεοαποικιακής δουλείας των ΠΑΣΟΚ και ΔΝΤ.
  
Ψήφος στους «Μνημονιακούς», κυβερνητικούς συνδυασμούς και τα εξαπτέρυγά του, είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» και ανοχής που θα ανάψει το πράσινο στην κυβερνητική αναλγησία για μια σειρά νέων αντιλαϊκών και αντεθνικών μέτρων που υπάρχουν ήδη στα συρτάρια τους και θα τεθούν σε εφαρμογή με την έλευση της τρόικας μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 14ης Νοέμβρη (!), στα νέα αυτά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται :   
- Η επιμήκυνση του μνημονίου (ίσως για μια επταετία!), μια χρονική επιμήκυνση της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης του ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ με ταυτόχρονη διόγκωση του χρέους (τοκοχρεολύσια κλπ) που θα υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές(!)
 - Πρόσθετα μέτρα περικοπής εισοδημάτων και υπηρεσιών για την είσπραξη μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2010 των 6-7 δις της "μαύρης τρύπας".
 - Εφαρμογή βίαιων ανατροπών (βλ. εκσυγχρονιστικών μέτρων!) με την ενοποίηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, απελευθέρωση επαγγελμάτων (Γιατρών, Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων, Μηχανικών) κλπ.
 - Μισθολόγιο Δημοσίων υπαλλήλων με περικοπές μισθών και επιδομάτων που ανέρχονται στο 30%.
 - Ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της Δημόσιας περιουσίας (νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους, ακίνητα-φιλέτα κλπ) .
 - Ενοποιήσεις των ΟΤΑ που επιβάλλονται από τον «Καλλικράτη», ενοποιήσεις που θα δημιουργήσουν στρατιές ανέργων, αυξήσεις δημοτικών τελών κλπ.
 - Φοροεπιδρομή στην μικρή και μεσαία ιδιοκτησία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ).
 - Χαράτσι και υπέρογκα πρόστιμα σε ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.
 - Αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών κλπ. κλπ. κλπ.
Η Αποχή είναι .... φυγή !
  
Και αφήνω τελευταίο το κεφάλαιο της αποχής, αποχής που θα καθορίσει το αποτέλεσμα της κάλπης και κατά συνέπεια την δυνατότητα των όποιων πολιτικών αλλαγών.
- Είναι αλήθεια ότι ο λαός, ο μέσος πολίτης, έχει απογοητευτεί και δικαίως από την πολιτική, τους πολιτικούς και τα κόμματα, για την διαφθορά τους, την διαπλοκή, την διγλωσσία τους.
 - Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι ο έλληνας πολίτης είναι κατ΄ εξακολούθηση θύμα εξαπάτησης, εμπαιγμού και πολλές φορές χλευασμού από πλευράς των πολιτικών και της πολιτικής.
 - Είναι γνωστά τα συναισθήματα αηδίας και αποστροφής μεγάλης μερίδας πολιτών για το πολιτικό σύστημα.
 - Είναι γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και οι παραφυάδες τους διαχρονικά φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα δεινά που βιώνει η χώρα μας.
 - Είναι εμφανή τα σημάδια φόβου, τρόμου, απελπισίας, απόγνωσης και απογοήτευσης του μέσου πολίτη από την ανάλγητη επέλαση των «νεοταξικών ορδών» του νεοΠΑΣΟΚ το τελευταίο εξάμηνο.
Δεν είναι η αποχή όμως ο τρόπος και μέθοδος αποτροπής των παραπάνω.
Με την αποχή καταθέτουμε τα όπλα, διαφεύγουμε, το βάζουμε στα πόδια, λακίζουμε και αφήνουμε σε ..... μωρόσοφα κομματόσκυλα να διαφεντεύουν την πατρίδα.
Αντίθετα στέκουμε ορθοί απέναντι στους δυνάστες μας …. οπλίζουμε, στοχεύουμε σωστά τον στόχο και …. μαυρίζουμε το Μνημόνιο και αυτούς που το ψήφισαν, το στηρίζουν και το εκφράζουν!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΨΗΦΟΣ:
  - ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,
  - ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ,
  - ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ,
  - ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

[..] Ποτέ άλλος Έλληνας Πρωθυπουργός δεν διέσυρε τη χώρα στο Εξωτερικό!
Άλλωστε, υπάρχουν κι άλλες χώρες με σοβαρά προβλήματα διαφθοράς.
Πολύ σοβαρότερα από τα δικά μας…
Αλλά ποτέ ξένος Πρωθυπουργός δεν διέσυρε τη χώρα του στο Εξωτερικό!
Οι Πρωθυπουργοί είναι για να εκπροσωπούν τη χώρα τους, για να την κυβερνούν, για να την υπερασπίζονται και για να τη διαφημίζουν!
Όχι για να τη διασύρουν, όχι για να την αντιμετωπίζουν ως «ουδέτεροι τρίτοι».
Όχι να την παρακολουθούν από μακριά σαν ουδέτεροι σχολιαστές και να την επισκέπτονται αραιά και πού…
Ας το μάθουν, όμως, ότι ο λαός δεν έχει συμπλέγματα:
Οι ίδιοι έχουν συμπλέγματα.
Και δεν καταλαβαίνουν καν τι λένε:
Διότι αν η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα,
Τότε αυτοί που εξελέγησαν από τους Έλληνες και εκπροσωπούν την Ελλάδα,
Τι ακριβώς είναι;

>  Ποιές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων είναι στο στόχαστρο
>  Ποιά επιδόματα και έκτακτες αμοιβές θα κοπούν
>  Λύσεις αλά ΟΣΕ στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ


Σε έναν ακριβώς μήνα από τώρα - και πάντα μετα τις αυτοδιοικητικές εκλογές (!) - είναι το κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση των μέτρων του προυπολογισμού για το 2011. Εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέλθει με ένα φάκελλο,το μισθολόγιο δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων και η τρόικα θα κρατάει ένα ψαλίδι.

Μόνο οι βασικοί μισθοί δεν κινδυνεύουν, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής. Αντιθέτως μειώσεις θα υποστούν όσοι έχουν αποδοχές που ξεπερνούν το μέσο όρο τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,λόγω επιδομάτων και έκτακτων παροχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καλύτερα αμοιβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στα υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.

''Αφοπλιστική'' είναι η σύγκριση των αποδοχών δημ.υπαλλήλου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια υπηρεσίας.Αν εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών έχει αποδοχές 3.194 ευρώ ενώ στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει μηνιαίως 1.726 ευρώ.

Κατά το επικρατέστερο σενάριο,το ''ψαλίδισμα'' στα επιδόματα και στις έκτακτες αμοιβές στο στενό δημόσιο τομέα θα φτάσει στο 10 % και στις ΔΕΚΟ στο 30 % .

> Οι απεργίες και οι μαζικές αντιδράσεις στην Ρουμανία φαίνεται να έχουν αποτελέσματα στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ, επηρεαζόμενος από τις κινητοποιήσεις του οργισμένου λαού, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπληρωθεί από τον επόμενο χρόνο «μεγάλο μέρος» των περικοπών στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που απεργούν, ανακοινώθηκε ήδη ότι μέρος των επιδομάτων που κόπηκαν θα καταβληθούν.

Σε αυστηρά μέτρα λιτότητας προχώρησε η Ρουμανία μετά την προσφυγή της στο ΔΝΤ. Ένα από τα μέτρα που προκάλεσαν τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν οι περικοπές στα επιδόματα και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που κατέληγαν σε συνολική μείωση αποδοχών που φτάνει το 25%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν, που έχουν επιβάλει όπως και στην Ελλάδα τις περικοπές, εκτιμούν ότι το 2011 η ρουμανική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ 1,5% και 2%.

> 34% Ο .......ΚΑΝΕΝΑΣ !   
                                                                                              
Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ από 5,2% έως και 6% καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις, κατά τις οποίες «πρώτο κόμμα» αναδεικνύεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, με ποσοστά πάνω από 32%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον Τύπο της Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 27% έναντι 21% της ΝΔ (τον περασμένο Μάρτιο η διαφορά ήταν 12 μονάδες). Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,5%, ΛΑΟΣ με 4%, ΣΥΡΙΖΑ με 3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ με 2,5%, ενώ η απάντηση «ΑΛΛΟ-ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ» φτάνει το 34%.

Στο γκάλοπ της Rass για το Παρόν, στην πρόθεση ψήφου, κυβερνών κόμμα είναι μπροστά, συγκεντρώνοντας ποσοσό 26,5% έναντι 21,3% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν ΚΚΕ με 8%, ΛΑΟΣ με 4,3%, ΣΥΡΙΖΑ με 3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ με 2,7%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με 1,7%. Η απάντηση «ΑΛΛΟ-ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ» λαμβάνει ποσοστό 32,5%.

Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου για τον περιφερειάρχη Αττικής, η έρευνα της Pulse καταγράφει εκλογικό θρίλερ μεταξύ Γιάννη Σγουρού και Γιάννη Δημαρά, οι οποίοι συγκεντρώνουν έκαστος 14,5%. Ακολουθεί ο Βασίλης Κικίλιας με 13%, ο Θ. Παφίλης με 7%, ο Αλέξης Μητρόπουλος με 6,5%, ο Αδωνης Γεωργιάδης με 5,5, ο Αλέκος Αλαβάνος με 2,5 και ο Γρηγόρης Ψαριανός με 2,5
Nooz


Την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 22 Οκτωβρίου στο πλαίσιο συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή στην Μεσόγειο, επιβεβαίωσαν πηγές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου στην εφημερίδα Σαμπάχ.

Πρόσκληση για τον ίδιο λόγο έχει δεχθεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έχει απαντήσει μεν ακόμα αν θα παρευρεθεί, ωστόσο με κάθε ευκαιρία εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τη βελτίωση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.
Αν τελικώς δεχθεί ο κ. Νετανιάχου την πρόσκληση στο συνέδριο, η εξέλιξη θα έχει έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντώνται μετά τη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ το Μάιο σε ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του Τούρκοι πολίτες.

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Το ενδιαφέρον του για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να εκφράσει για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη.
Μάλιστα την ώρα που ο κ. Παμπούκης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου του Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου, που προήδρευε συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αποχώρησε για λίγο από τη συνεδρίαση προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό.
Ο κ. Νετανιάχου μίλησε με θερμά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την αναβάθμιση των σχέσεων, ενώ επισήμανε ότι στις προθέσεις τις ισραηλινής πλευράς είναι να ενθαρρύνει τη συνέχιση των εκατέρωθεν επισκέψεων.

Αν κάποιες αλλαγές, από αυτές που αποφασίζει κάποιος σε ατομικό επίπεδο, γίνονταν μαζικά, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο μας.

Αν 1.000.000 Ελληνες καταναλωτές διέθεταν επιπλέον 500 ευρώ τον χρόνο για αγορά ελληνικών προϊόντων, θα αυξανόταν η ζήτησή τους κατά 500 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούνταν στην ελληνική αγορά μια πολλαπλάσια τελική κυκλοφορία χρήματος, καθώς μια επιχείρηση που παράγει στην Ελλάδα «τζιράρει» χρήμα που επιστρέφει στη χώρα. Οι θέσεις εργασίας θα διατηρούνταν ή και θα αυξάνονταν. Δηλαδή οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να γίνουν αρωγοί της εγχώριας ανάπτυξης, σε μια εποχή που αυτή αποτελεί μονόδρομο.

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το πράττεις. Πώς θα πεισθούν οι καταναλωτές ότι η «θυσία» τους (αγορά ακριβού εγχώριου αντί του φθηνού εισαγόμενου) δεν θα πάει χαμένη;

Το κίνημα «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», που οργάνωσαν 90 προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό, συνδικαλιστικό, καλλιτεχνικό κόσμο, με στόχο, η αύξηση της ζήτησης εγχώριων προϊόντων να φέρει αύξηση της παραγωγής, μείωση του κόστους και των τιμών, μοιάζει με κραυγή απελπισίας σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Το υπερεθνικό, εντατικοποιημένο άνευ ορίων και όρων, κατακερματισμένο, στυγνό σύστημα μαζικής παραγωγής προϊόντων με μόνο στόχο το κέρδος και η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου έχουν φέρει από χρόνια σαρωτικές αλλαγές και στην ελληνική αγορά. Μεταξύ αυτών, η κατακυρίευσή της από φθηνά εισαγόμενα, που συνέτριψε τους Ελληνες παραγωγούς, ωθώντας τους στην ανεργία, την αλλαγή επαγγέλματος ή... την απατεωνιά (ελληνοποιήσεις).

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα για τα ελληνικά προϊόντα δεν ξορκίζεται με ευχές για αλλαγή καταναλωτικής νοοτροπίας και εκκλήσεις στα πατριωτικά μας αισθήματα. Η αγορά δεν κατακτάται με φανταστικές επαγγελίες, ψεύτικα ταξίματα και κουτοπονηριές. Με έλλειψη ελέγχου και αδιαφορία. Παλεύουμε στην ευρωπαϊκή αγορά για την ελληνικότητα της φέτας και τη νοθεύουμε. Εντυπωσιάζουμε στους Kινέζους εισαγωγείς με δείγματα κρητικού παρθένου ελαιόλαδου και τους στέλνουμε τόνους μηχανόλαδου. Δεν φροντίζουμε ώστε οι πόροι μας, εργαζόμενοι, υποδομές, περιβάλλον, να αποδώσουν τα μέγιστα και επιμένουμε στον «ελληνικό τρόπο» που αναδιανέμει τα χρήματα από τους τιμίους στους αετονύχηδες. Οχι, την ελληνική οικονομία δεν θα την ξεμπλέξει, δεν θα την ξελεκιάσει η τυφλή αγορά προϊόντων με bar code 520. Δεν θα την ξελασπώσει η «αυτοθυσία» των αγοραστών, μέχρις ότου η κατανάλωση των ελληνικών προϊόντων αυξηθεί τόσο ώστε να αποκτήσουν και ελκυστική τιμή.

Ο άνευ απαιτήσεων παριωτισμός απλώς θα διαιωνίσει την αισχροκέρδεια, την οπισθοδρόμηση, τη στάθμευση μέσα στο ανίατο. Ούτε οι Ελληνες καταναλωτές θα «ξαναβρούν τον χαμένο προσανατολισμό τους» (ρήση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου) με σλόγκαν και συνθήματα. Η ελληνική οικονομία θα λάβει ένα σοβαρό μέρος από τα 180 δισ. ευρώ της ετήσιας κατανάλωσης μόνον αν οργανωθεί, μακριά από ομάδες συμφερόντων, με βάση εκείνον τον κοινό παρονομαστή (όφελος για όλους, όχι η ζημία του ενός κέρδος για τον άλλο) που χρειάζεται μια κοινωνία για να προοδεύσει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στον αέρα και πάλι η συμφωνία για την μεταβίβαση μετοχών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την απαίτηση των δύο εταιριών (ΤhyssenKrupp και Abu Dhabi) να κλείσει η κυβέρνηση όλες τις εκκρεμότητες.

Η ΝΔ αντέδρασε και με ανακοίνωση της έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό πρόβλημα», ενώ χαρακτήρισε αρνητική την «εξέλιξη στην υλοποίηση της σύμβασης που μετά βαΐων και κλάδων ανακοίνωσε η κυβέρνηση».
«Δημιουργεί εύλογα ερωτήματα τόσο για την νομιμότητα της όλης διαδικασίας, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ο αρμόδιος υπουργός χειρίστηκε το θέμα», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ο κ. Βενιζέλος με ανακοίνωση του γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή έχει συνάντηση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της AbuDhabiMar κ. Ισκαντάρ Σάφα, για να συζητηθούν όλα τα θέματα.

Aυτός που έφτιαξε τον κανόνα είναι πρωτίστως η αιτία για τα λεφτά που χάθηκαν, τα λεφτά που φαγώθηκαν και τα ελλείμματα που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Η δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, «μαζί τα φάγαμε», είναι μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει η πραγματική συζήτηση και για το τι έγινε και για το τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Δείχνει ότι το πολιτικό προσωπικό είναι αμετανόητο, συνεχίζει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συνέβη. Συνεχίζει να δικαιολογεί το ίδιο κράτος, αυτό που βουλιάζει και αυτό που ζητάει από αυτούς που δεν φταίνε να (ξανά)πληρώσουν.

Η δήλωση του κ. Πάγκαλου αντιμετωπίστηκε με οργή από μέρος των συναδέλφων και από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. Έγιναν αναλύσεις ακόμα και στο «πόθεν έσχες» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για να αποδεχτεί ότι οι πολιτικοί έχουν κερδίσει πολύ περισσότερα από την πλειοψηφία των πολιτών. Όμως αυτό ακριβώς εξυπηρετεί τον έμπειρο Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ξέρει πότε μιλάει και τι λέει. Διότι, αν η συζήτηση στραφεί στο ποιος έφαγε τα περισσότερα, τότε ο κ. Πάγκαλος έχει δίκαιο.
Πρώτον, γιατί τελικώς η ευθύνη επιμερίζεται. Μπορεί οι πολιτικοί να βγήκαν κερδισμένοι αλλά και μεγάλη μερίδα της κοινωνίας βγήκε κερδισμένη.
Δεύτερον, γιατί πολλοί περισσότεροι απ’ αυτούς που τελικώς ευνοήθηκαν θα ήθελαν να πάρουν μέρος στη μεγάλη μοιρασιά, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Αν αυτή είναι η συζήτηση (ποιος έφαγε λιγότερα ή περισσότερα), ο έμπειρος πολιτικός έχει απόλυτα δίκαιο. Το σύστημα της τελευταίας 35ετίας μοίρασε χρήματα, μοίρασε διορισμούς, έκανε ρουσφέτια, έγιναν έργα. Πολλοί ωφελήθηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα, νομίμως ή με παρανομίες. Συμπέρασμα: Όλοι φταίμε ή, πιο απλά, «όλοι μαζί τα φάγαμε». Είναι όμως αυτό το θέμα;

Οι κανόνες της διαφθοράς και της σπατάλης

Το «καράβι» βουλιάζει γιατί επί 35 χρόνια πορεύεται με συγκεκριμένους κανόνες για το πώς μαζεύεται το χρήμα και πώς μοιράζεται, κανόνες που καθορίζουν τους όρους του «παιχνιδιού» της οικονομίας. Τους κανόνες τους έφτιαξαν οι πολιτικοί – στην εποχή μας το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μετέχει και ο κ. Πάγκαλος από την αρχή της ίδρυσής του.
Η πολεοδομική νομοθεσία της χώρας αποτελείται από 18.500 σελίδες. Εκεί μέσα βρίσκονται όλα τα «παράθυρα» για «μαύρο» χρήμα, για «λάδωμα», για υπερβάσεις και αυθαιρεσίες κάθε είδους.

Η φορολογική νομοθεσία είναι ένα χάος που οδηγεί στην κάτω από το τραπέζι συναλλαγή.

Τα εκατομμύρια διορισμών ήταν η επίσημη πολιτική υπέρ του λαού.

Η συμμετοχή των συνδικαλιστών στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ με δικαίωμα υπογραφής είναι νόμος και κανόνας στο όνομα του λαού. Κανόνας που οδήγησε στον εκμαυλισμό και στην ακύρωση του συνδικαλισμού.
Όλα αυτά και πολλά ακόμα ψηφίστηκαν από μια Βουλή που ενέκρινε κάθε βράδυ δεκάδες τροπολογίες, μέσω των οποίων μοιράστηκαν δισεκατομμύρια. Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης οι κυβερνήσεις πρώτα μοίραζαν το χρήμα και μετά αποφάσιζαν τι έργο θα γίνει για να δικαιολογηθεί το έξοδο. Όσο μεγάλωνε ο κύκλος εργασιών, πολλαπλασίαζε τις υπεραξίες άρα και την προμήθεια απ’ αυτές. Αυτός ήταν ο κανόνας.
Πόσα περιθώρια είχαν οι πολίτες για να ζήσουν αλλιώς;
Η κοινωνία πορεύτηκε με τον κανόνα, πορεύτηκε με αυτό που έβλεπε ο καθένας γύρω του να συμβαίνει. Πόσο θα άντεχε ο επίδοξος «τυροπιτάς» να βλέπει γύρω του να πουλούν όλοι «τυρόπιτες» αλλά όχι κι αυτός, γιατί δεν είχε βρει τον κατάλληλο άνθρωπο να του λύσει τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα; Πόσο θα αντέξει ο πολίτης να βλέπει να έχουν οι άλλοι αυθαίρετα και αυτός να μην μπορεί να χτίσει ούτε μάντρα;

Είναι ο κανόνας που καθορίζει τις πράξεις, είναι ο κανόνας που καθορίζει και το τι κράτος έχουμε ή ακόμα και τι κοινωνία έχουμε. Και τον κανόνα τον έφτιαξαν οι πολιτικοί.

Ναι, βεβαίως, μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο. Σε μια εποχή που τα μεσαία στρώματα ζητούσαν συμμετοχή στην πολιτική αλλά και στην οικονομική ζωή. Φυσικά και δεν ξεκίνησαν όλα με ένα σκοτεινό σχέδιο, αντιθέτως ξεκίνησαν από καλές προθέσεις. Έφυγε ο χωροφύλακας από την οικονομική και πολιτική ζωή, δόθηκε το δικαίωμα σε όλους να μπουν στο δίκτυο διανομής του πλούτου. Μόνο που όλ’ αυτά συ-νεχίστηκαν με τις… τρο-πολογίες, τα «παράθυρα» και τελικά με τα μεγάλα κόλπα, όταν άρχισαν να ρέουν και τα ευρωπαϊκά πακέτα. Αυτός που φτιάχνει τους κανόνες έχει την ευθύνη! Ίσως την αποκλειστική ευθύνη χωρίς επιμερισμούς.

Η «λυπητερή»

Το επιχείρημα του κ. Πάγκαλου για να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει πώς φτάσαμε στα δύσκολα δεν πρέπει να πάει χαμένο με εύκολες οργισμένες απαντήσεις κατά του αντιπροέδρου. Γιατί, αν το αποδεχτούμε, τότε η συζήτηση για το πρόσφατο παρελθόν και τις αιτίες του «ναυαγίου» πρέπει να κλείσει. Ο κ. Πάγκαλος άνοιξε μια συζήτηση χρήσιμη για το επόμενο διάστημα. Ποιος και πώς θα πληρώσει τη «λυπητερή» για τα όσα έγιναν; Πώς θα προκύψει ανάπτυξη με συνεχείς φόρους; Αν παρακολουθήσουμε το συμπέρασμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τότε τη «λυπητερή» θα την πληρώσουν οι ασθενέστεροι αφού και αυτοί έχουν ωφεληθεί.
Το πολιτικό συμπέρασμα του κ. Πάγκαλου απεικονίζεται στα φορολογικά μέτρα του κ. Παπακωνσταντίνου. Όσοι βρίσκονται εντός συνόρων και έχουν και τα λεφτά τους ή τη μικρή επιχείρησή τους εδώ καλούνται να πληρώσουν. Οι άλλοι, αυτοί που πραγματικά έχουν ωφεληθεί, που έχουν βγάλει το χρήμα εκτός συνόρων ή αφήνουν τις επιχειρήσεις να βουλιάξουν, δεν πρόκειται να πληρώσουν για τα όσα συνέβησαν. Το επιχείρημα του κ. Πάγκαλου συνεχίζει να δικαιολογεί το ίδιο κράτος, αυτό που βουλιάζει και αυτό που ζητάει από αυτούς που δεν φταίνε να (ξανα)πληρώσουν.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.