Χωρίς εκπλήξεις η σημερινή η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στην πρόταση Τατάρ για δύο κράτη και επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση στο Κυπριακό.
Λίγες ώρες πριν συμπληρωθούν 47 χρόνια από την αιματηρή απόβαση του Αττίλα στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος, συνοδεία υπουργών, στρατιωτικών και δεκάδων αξιωματούχων, γίνεται δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Από την αυτοαποκαλούμενη «βουλή», όπου δεν παρέστησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων, και ερχόμενος κόντρα σε όλα τα μηνύματα των τελευταίων ημερών από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν μίλησε ουσιαστικά για διχοτόμηση της Κύπρου, αποκαλώντας μάλιστα τους Ελληνοκύπριους κατακτητές του νησιού.
«Στο νησί υπάρχουν δυο κράτη και δυο λαοί, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να γίνει μόνο με βάση την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα θα αποδεχθεί αργά ή γρήγορα αυτή την πραγματικότητα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πάντως, τα καλά νέα τα οποία με στόμφο είχε προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει ο τούρκος πρόεδρος περιορίστηκαν, τουλάχιστον προς το παρόν, στο κτίσιμο ενός νέου κτηρίου για τη λεγόμενη προεδρική τουρκοκυπριακή διοίκηση, στην κατεχόμενη περιοχή του Αγίου Δομετίου.
Αθήνα και Λευκωσία χαράσσουν κοινή γραμμή αντίδρασης έναντι του τουρκικού εθνικισμού. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την έμπρακτη στήριξή της στην Κύπρο, με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη μεγαλόνησο και τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στη Λευκωσία την Τετάρτη μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ.
Οποιαδήποτε κίνηση γίνει στα Βαρώσια θα είναι πλήγμα στην διεθνή νομιμότητα και συγχρόνως θα υπονομεύσει και θα τορπιλίσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, καθώς στερεί το “φιλέτο” του βασικού κινήτρου που έχουν οι Ελληνοκύπριοι για τη λύση που είναι το περιουσιακό και το εδαφικό, επισημαίνει στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης.
Ο Ερντογάν είδε ότι στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης δεν “τσίμπησε” ο εκβιασμός του για τα δύο κράτη, αναφέρει ο Νίκος Μελέτης. ρα επιμένει να τορπιλίζει τις διαδικασίες του Κυπριακού και να θέλει να επιβάλλει με τετελΤώεσμένα την ανατροπή της βάσης-λύσης που υπάρχει μέχρι τώρα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον Κυπριακό για να επιβάλει τον έλεγχό της στην Ανατολική Μεσόγειο με την αναζήτηση και διεκδίκηση μεριδίου από τους φυσικούς πόρους της περιοχής, με το να εκμεταλλευτεί τις βάσεις στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, τονίζει ο Νίκος Μελέτης προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν νομίζει πως το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα κοιτάξουν αδιάφορα την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μέσα στο “ρουθούνι” τους βάση για drones και μια στρατιωτική ναυτική βάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου