Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω την εποχή της αφέλειας και της ανασφάλειας» - Συνέντευξη στο ΕΠΕ-ΜΠΕ

Μαργαρίτης Σχοινάς, Συνέντευξη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μπάμπη Γιαννακίδη,

"Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της αφέλειας και της ανασφάλειας, κερδίζοντας με το σπαθί της την είσοδο στην εποχή της ωριμότητας και της αυτοπεποίθησης", επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Γιαννακίδη, στο πλαίσιο της ειδικής διαδικτυακής έκδοσης του Πρακτορείου Special Edition/ECONOMY 2.0 και φόντο την 85η Δ.Ε.Θ.

Προσθέτει δε πως "η χώρα έχει καταφέρει όχι απλώς να συμμετέχει, αλλά και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις" και ότι "η απήχηση του εθνικού brand ως χώρας ευρωπαϊκής, ασφαλούς, φιλόξενης και φυσικά πανέμορφης μας δίνει διακριτό στίγμα ελκυστικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο".

Με την ματιά του έμπειρου Ευρωπαίου πολιτικού, βλέπει με αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον της χώρας και παράλληλα επισημαίνει τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την ανάγκη, η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τις δίνονται ώστε να να μην προσθέσει στο " σεντούκι" της άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει: "Η έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης συνιστά μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο και χωρίς αστοχίες. Για τις επόμενες γενιές". (...) "Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας είναι η σκυτάλη στον αγώνα δρόμου με κατάληξη τη νέα ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα". Εκτιμά πως Η μελλοντική ευρωπαϊκή Ελλάδα θα είναι πράσινη, ψηφιακή, εξωστρεφής αλλά και με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος που θα εγγυάται την συνοχή και την ανθεκτικότητα στις κάθε είδους μελλοντικές προκλήσεις και απειλές".

Κάνοντας αναφορά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που δεν παραλείπει να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία "πόσο την αγαπά" λέει πως; "Είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη η ανάδειξής της σε δυναμικό κόμβο καινοτομίας" και το ότι "επεκτείνεται σε κόμβο ταλέντων, προσόντων, τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Σχετικά με την μάχη κατά της Covid-19 επισημαίνει πως: "Η μάχη κατά της πανδημίας και των συνεπειών της συνεχίζεται με την Ευρώπη ενωμένη και πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από τον περσινό Σεπτέμβριο" και ότι "αυτό που προέχει τώρα είναι ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για να προστατευθούν οι ίδιοι και να διαφυλάξουν τους δικούς τους από τον ιό".


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Μαργαρίτη Σχοινά

  • Ερώτηση: κ. Σχοινά, τα λίγα τελευταία χρόνια η χώρα μας φαίνεται να αποκατέστησε το όνομά της στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και διεθνώς. Από κακό, ανοικοκύρευτο, ατίθασο και δεν ξέρω τί άλλο, παιδί, φαίνεται πως έγινε ένα καλός και συνεργάσιμος εταίρος φέρνοντας μάλιστα αποτελέσματα που αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα προς μίμηση από άλλες χώρες. Τέτοια παραδείγματα είχαμε (και) από το μέτωπο της οικονομίας και πρόσφατα, από το μέτωπο της πανδημίας. Εσείς που ζείτε στην καρδιά της Ευρώπης και συνδιαλέγεστε και συναναστρέφεστε με ανθρώπους που εκφράζουν την κοινή γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπετε να ισχύει κάτι τέτοιο, ή είναι μια εικόνα που μόνοι μας τη φτιάχνουμε και τη συντηρούμε για να τροφοδοτούμε την αυταρέσκειά μας ως χώρα και ως λαός;

Απάντηση: Φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. Πρόκειται για μια εθνική κατάκτηση που άλλαξε τη μοίρα του τόπου και κατέταξε οριστικά τη χώρα μας στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σε αυτή την πορεία, που θα συμφωνήσω μαζί σας, δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα το συμπέρασμα είναι ένα και αδιαμφισβήτητο: Πετύχαμε τη μετάβαση της χώρας από την περιορισμένη βαλκανική οπτική προς το δυναμικό ευρωπαϊκό πεπρωμένο.

Με συγκεκριμένες εθνικές επιτυχίες: Η Ελλάδα συμμετέχει στη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Έχει το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής ισχύος στο διεθνές εμπόριο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην προστασία των δεδομένων, στα καθολικά συστήματα υγείας και παιδείας για όλους.

  • Ερώτηση: Επιμένοντας λίγο στο θέμα αυτό θέλω να μας περιγράψετε το πως αντιμετωπίζουν οι λοιποί Ευρωπαίοι τη μετεξέλιξη της Ελλάδας; Υπάρχει θαυμασμός, αναγνώριση, αλληλεγγύη, φθόνος, καχυποψία; ...

Απάντηση: Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια παρατήρηση. Στις πάνω από τρεις δεκαετίες που ασχολούμαι με τα κοινοτικά θέματα το ερώτημα που έρχεται και επανέρχεται από πολλούς συμπολίτες μας είναι «τι λένε οι Ευρωπαίοι για εμάς;». Δεν μου αρέσει όπως τίθεται το ερώτημα γιατί δίνει την εντύπωση ότι είμαστε έξω από αυτό το απόλυτα επιτυχημένο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η απάντηση είναι απλή και σαφής: " H Ευρώπη είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Ευρώπη". Και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Οι εταίροι μας εκφράζουν ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι έπειτα από 40 χρόνια ένταξης στις ευρωπαϊκές δομές, η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της αφέλειας και της ανασφάλειας, κερδίζοντας με το σπαθί της την είσοδο στην εποχή της ωριμότητας και της αυτοπεποίθησης. Αναγνωρίζεται ακόμη ότι η κοινωνία που γαλβανίστηκε στην πυρά της οικονομικής κρίσης αντιδρά στις τωρινές εξαιρετικές συνθήκες με ψυχραιμία, συνοχή, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Στις ελληνικές κατακτήσεις χαιρετίζεται επίσης ότι η χώρα μας έχει καταφέρει όχι απλώς να συμμετέχει, αλλά και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως έδειξε πρόσφατα η μετατροπή της ελληνικής πρωτοβουλίας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών από πρόταση σε αποφάσεις, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Έχει παγιωθεί πλέον η άποψη ότι η θέση μας στον κόσμο αναβαθμίστηκε θεαματικά. Ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, μοχλεύσαμε τις εθνικές επιδιώξεις και τις καταστήσαμε ευρωπαϊκές. Τα σύνορά μας είναι πια τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Αβέβαιοι και συχνά επιθετικοί γείτονες γνωρίζουν τώρα την πολλαπλασιαστική ισχύ των επιχειρημάτων μας από την ευρωπαϊκή αντήχηση. Η απήχηση του εθνικού brand ως χώρας ευρωπαϊκής, ασφαλούς, φιλόξενης και φυσικά πανέμορφης μας δίνει διακριτό στίγμα ελκυστικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Ερώτηση: Στον δρόμο των αλλαγών που είχαν νωρίτερα δρομολογηθεί αλλά κι αυτών που " επέβαλε" η πανδημία, πού πιστεύετε ότι πρέπει να πέσει το βάρος του επιδιωκόμενου restart της ελληνικής οικονομίας;

Απάντηση: Ραχοκοκαλιά όχι της επανεκκίνησης - αλλά της επιτάχυνσης της ελληνικής οικονομίας - είναι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο να σας υπενθυμίσω, έχει ελληνική σφραγίδα, γράφτηκε στην Ελλάδα από Έλληνες, ανήκει στους Έλληνες και θα διασφαλίσει την μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος.

Οι γενναίες χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται σε μεγάλα έργα και μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε μια πράσινη Ελλάδα που θα αφήνει σταδιακά πίσω της τον λιγνίτη, την άσφαλτο και το τσιμέντο.

Η μετάβαση στην Ελλάδα του αύριο θα διασφαλιστεί με ένα κράτος δίκαιο, χωρίς ενδιάμεσους και πάτρωνες, πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών για όλους.

Και με μια κοινωνία συνοχής, ισότητας και δικαιοσύνης με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τη δημιουργία των δεξιοτήτων του μέλλοντος, τη δυναμική έρευνα και τις ακαδημαϊκές υποδομές, και φυσικά την ουσιαστική βελτίωση του συστήματος υγείας που ναι μεν άντεξε στην πανδημία, αλλά χρειάζεται ενίσχυση.

Προβλέπεται ακόμη αισθητή τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ζώσας οικονομίας, χωρίς να υπολογίζεται ο πολλαπλασιαστικός θετικός αντίκτυπος που θα προκύψει από την ταυτόχρονη μόχλευση ιδιωτικών πόρων ως ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Το φιλόδοξο αυτό εθνικό σχέδιο δεν είναι απλά άλλο ένα ΕΣΠΑ. Είναι ένα νέο λογισμικό για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση της χώρας μας.

Είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ανάκαμψης από το Σχέδιο Μάρσαλ, με διπλασιασμό των δημόσιων επενδύσεων σε ετήσια βάση.

  • Ερώτηση: Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαθέσιμα από αυτό κονδύλια, πώς -κατά τη γνώμη σας- μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να μην συμπεριληφθούν στον μακρύ -δυστυχώς- κατάλογο των χαμένων ευκαιριών της χώρα μας;

Απάντηση: Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας είναι η σκυτάλη στον αγώνα δρόμου με κατάληξη τη νέα ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα αυτό, που ήταν από τα πρώτα που κατατέθηκαν και από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναμορφώσει την χώρα μας για δεκαετίες.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ωφελημένες χώρες από το ιστορικό Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πόροι 30,5 δις. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, με τα πρώτα 4 δις. ευρώ να έχουν ήδη εκταμιευθεί χωρίς να υπολογίζονται τα περίπου 46 δις. Ευρώ από το ΕΣΠΑ, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας την περίοδο 2021-2027.

Η έμπρακτη αυτή αλληλεγγύη της Ευρώπης συνιστά μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο και χωρίς αστοχίες. Για τις επόμενες γενιές.

Η μελλοντική ευρωπαϊκή Ελλάδα θα είναι πράσινη, ψηφιακή, εξωστρεφής αλλά και με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος που θα εγγυάται την συνοχή και την ανθεκτικότητα στις κάθε είδους μελλοντικές προκλήσεις και απειλές.

  • Ερώτηση: Ας κάνουμε ζουμ στη Θεσσαλονίκη που, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχει την τιμητική της, λόγω της διοργάνωσης του κορυφαίο οικονομικού γεγονότος στη χώρα, της Διεθνούς Έκθεσης. Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες (οικονομική και υγειονομική κρίση) στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν ορισμένα θέματα με ιδιαίτερη σημασία για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Σ΄αυτά συμπεριλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων, η -με καθυστέρηση μεν αλλά εξελισσόμενη δε- κατασκευή του μετρό κ.α. Παράλληλα, βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη να επιδιώκει να μεταμορφωθεί σε κόμβο καινοτομίας; Μέσω αυτών, βλέπετε να προκύπτει στο άμεσο μέλλον κάποιο ουσιαστικό όφελος για την πόλη και τους ανθρώπους της;

Απάντηση: Είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε δυναμικό κόμβο καινοτομίας, μια μετάβαση που γίνεται μάλιστα με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς. Ένας κόμβος καινοτομίας που επεκτείνεται σε κόμβο ταλέντων, προσόντων, τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κομμάτι της μεταμόρφωσης της Θεσσαλονίκης είναι ότι ξαναχτίζονται από την αρχή οι βασικές υποδομές μεταφορών. Δεν είναι μόνο το Μετρό, αλλά και το νέο αεροδρόμιο, το λιμάνι που περνούν πλέον στα χέρια έμπειρων παρόχων, είναι η νέα αναβαθμισμένη σιδηροδρομική σύνδεση, είναι οι δυνατότητες για συνδυασμένες μεταφορές και οι νέες δομές στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Η αναβάθμιση του αεροδρομίου Μακεδονία - στην οποία είχα και προσωπική ανάμιξη με προηγούμενες ιδιότητες μου - υποστηρίχθηκε με χρηματοδότηση περίπου 155 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Το έργο περιελάμβανε την αναβάθμιση και επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης. Εξέλιξη που οδήγησε σε αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας και στη δυνατότητα διεξαγωγής υπερατλαντικών πτήσεων. Χαίρομαι να διαπιστώνω ως συχνός χρήστης και επιβάτης ότι αυτό που πριν λίγα χρόνια ήταν απλά ένας στόχος, τώρα έγινε απτή πραγματικότητα.

Επίσης, εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, επιλέγουν την Θεσσαλονίκη για κέντρο επιμέρους δραστηριοτήτων σχετικών με τη νέα οικονομία.

Πρόκειται για άκρως σημαντικές εξελίξεις που όχι μόνο βελτίωσαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά άνοιξαν ένα σταθερό κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας, οικονομικών δραστηριοτήτων, ανάπτυξης με περιβαλλοντικά πρότυπα, διασφαλίζοντας παράλληλα την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή.

  • Ερώτηση: Κοιτώντας το κάδρο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, εκτιμάτε ότι υπάρχει κάποιος σημαντικός ρόλος για τη Θεσσαλονίκη κι αν ναι, πως βλέπετε να αντιμετωπίζουν αυτή την προοπτική Ε.Ε. και ΗΠΑ;

Απάντηση: Το όραμα να καταστεί η Θεσσαλονίκη ισχυρός πόλος εξωστρέφειας και γεωπολιτικού δυναμισμού ενστερνίζονται πλήρως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προϋπόθεση βεβαίως για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η μεγιστοποίηση στις συνέργειες ανάμεσα στις ακαδημαϊκές, ερευνητικές, επιχειρηματικές, επενδυτικές, περιφερειακές και τοπικές κοινότητες. Εξίσου σημαντικό είναι να καταστεί η Ελλάδα ο καλύτερος πρεσβευτής των ευρωπαϊκών πολιτικών, εργαλείων και αξιών στην περιοχή. Με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, όχι ενοχικά.

  • Ερώτηση: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα δυνατά σημεία της Θεσσαλονίκης που παραμένουν αναξιοποίητα και πως μπορεί αυτό να αλλάξει; Πως οραματίζεστε τη Θεσσαλονίκη του 2050;

Απάντηση: Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι η βόρεια Ελλάδα στο σύνολο της από τη Θράκη και το Αιγαίο, ως την Ήπειρο ήταν η βασική συνδετική οδός ανατολής και δύσης. Από την Πέλλα, στον θεϊκό Όλυμπο και τις αρχές του Θεσσαλικού κάμπου, ένα ευρύτερο πεδίο ιστορικής συνέχειας και πολιτισμού.

Η Εγνατία των Ρωμαίων, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, οι προσκυνητές για το Άγιον Όρος, ο Θερμαϊκός που ενέπνευσε τον Κάσσανδρο να βάλει τα θεμέλια μιας μητρόπολης, μοναδικής σε βάθος χρόνου και διάρκειας.

Η Θεσσαλονίκη, πόλη που διατηρεί το σπάνιο προνόμιο στην Ευρώπη μιας πόλης 2500 χρόνων, χωρίς να χάνει τον δυναμισμό στης. Πόλη ιστορική-γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, λαών, γλωσσών και θρησκειών. Πατρίδα χριστιανών, Εβραίων και μουσουλμάνων. Τη Θεσσαλονίκη που συνέδεσε το όνομα της με την πρόοδο όλων των χωρών της περιοχής, όταν στη Σύνοδο της Χαλκιδικής, μπήκε η σφραγίδα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσής το 2003.

Η Θεσσαλονίκη ξέρει από προσφυγιά, ξέρει από διωγμούς ξέρει από πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων. Πέρασε λιμούς, πυρκαγιές, σεισμό. Καταστροφές και κακουχίες.

Η Θεσσαλονίκη άντεξε και ξαναχτίστηκε.

Κοιτά διαχρονικά και στη δύση και στην ανατολή. Και αυτή η ιστορική της συνέπεια, να γεφυρώνει τους λαούς της περιοχής μας, σήμερα πια, είναι αναπόσπαστη με την αμετάκλητη απόφαση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη. Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την όχι τόσο μακρινή ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν.

Η Θεσσαλονίκη που αγαπώ και ονειρεύομαι θα επενδύει στα κοινά σημεία και όχι στις διαχωριστικές γραμμές.

Μία πόλη, πραγματικό επενδυτικό κύτταρο, με την Helexpo και το ΑΠΘ προμετωπίδες εξωστρέφειας. Που θα φιλοξενεί επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, think tanks και οργανισμούς από κάθε χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά ή πολιτιστικά κοντά μας.

Σε όλα αυτά τα μοναδικά και σπάνια πλεονεκτήματα που συνθέτουν τη πόλη θα πρέπει να εστιάσουμε. Μια πόλη, με ανυπέρβλητη δυναμική χωρίς σύνορα. Τη Θεσσαλονίκη που ενώνει.

  • Ερώτηση: Συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη γκρίνια της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία " για όσα τις λείπουν και δεν έχει φταίει η Αθήνα". Κατά τη γνώμη σας είναι μύθος αυτό ή υπάρχει και κάποια δόση αλήθειας;

Απάντηση: Αφιέρωσα όλη μου τη ζωή στο να χτίζω γέφυρες συνεννόησης όχι διαχωριστικές γραμμές. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτό που αποκαλώ «κυριαρχία των απαισιόδοξων» που επενδύουν με ευκολία στο «δεν θα τα καταφέρουμε», αυτών δηλαδή που αρέσκονται στη συστηματική καταστροφολογία και στην αυτομαστίγωση. Αυτή η τακτική των οπαδών της διαίρεσης όχι μόνο δυσκολεύει την παραγωγή και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά επιμολύνει και τον εθνικό πολιτικό διάλογο, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης.

Αντιστάθηκα πάντα στη σχολή σκέψης της απαισιοδοξίας με τη δύναμη των επιχειρημάτων που προσφέρει η ικανότητα της Ευρώπης να παράγει κοινές λύσεις στην κοινωνία, εκεί που ζει ο πολίτης τα προβλήματά του, όχι στα τραπέζια των think tanks ή στα σαλόνια των αναλυτών.

Ακριβώς σ'αυτή την ίδια λογική η Θεσσαλονίκη πετυχαίνει τους στόχους της ως ένα δυναμικό ευρωπαϊκό κέντρο, όχι ως ένα παραμελημένο εθνικό παράκεντρο όπως θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν.

  • Ερώτηση: Και μια τελευταία ερώτηση: Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το κέρδος που θα έχουμε αποκομίσει ως κοινωνία όταν θα έρθει η επόμενη ημέρα της πανδημικής κρίσης;

Απάντηση: Πρώτα απ'όλα επιτρέψτε μου να σταθούμε στο που βρισκόμαστε τώρα. Η μάχη κατά της πανδημίας και των συνεπειών της συνεχίζεται με την Ευρώπη ενωμένη και πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από τον περσινό Σεπτέμβριο. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολισμών προχωράει ικανοποιητικά και θα ενταθεί. Αυτό που προέχει τώρα είναι ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για να προστατευθούν οι ίδιοι και να διαφυλάξουν τους δικούς τους από τον ιό. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID έσωσε τον τουρισμό μας το φετινό καλοκαίρι και τα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πέρασαν πια από τον σχεδιασμό στη φάση της πλήρους υλοποίησης.

Βασικό δίδαγμα και πυξίδα για την επόμενη μέρα είναι ότι από την μετανάστευση και το άσυλο μέχρι τη δημόσια υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, οι πολιτικές και οι αξίες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και το μοντέλο της κοινωνίας μας εξακολουθούν να δοκιμάζονται μεν σκληρά αλλά δείχνουν ότι αντέχουν τις πρωτοφανείς πιέσεις.

Σε έναν ολοένα και πιο ανασφαλή και ασταθή κόσμο, η Ευρώπη προβάλλει ως άγκυρα σταθερότητας. Βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τα πολλά και δύσκολα που έχουμε μπροστά μας η ενότητα, η συνοχή και η αλληλεγγύη όλων των Ευρωπαίων.

Με αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και ωριμότητα γυρίζουμε σελίδα. Στη νέα ευρωπαϊκή Ελλάδα οι βάσεις για την κοινωνία και την οικονομία γίνονται πιο σταθερές και ανθεκτικές. Με την Ευρώπη συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου