Η ακρίβεια σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών που έρχονται, τα αποτελειώνει!

Δέσποινα Σπανού, ακρίβεια,

Η ύφεση, η κατακόρυφη πτώση μισθών και συντάξεων, η ανεργία, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τα παρατεταμένα lockdown λόγω πανδημίας, τους μισθούς των 534 € (όχι σε όλους), έρχονται τώρα και οι μεγάλες  αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης συμπιέζοντας περισσότερο το λαϊκό εισόδημα...


Ζούμε σε δύσκολες συνθήκες, πιο δύσκολες ακόμα και από τις αρχές της κρίσης, διότι όλα λειτουργούν αθροιστικά.

Μετά την τεράστια ύφεση, την κατακόρυφη πτώση μισθών και συντάξεων, την ανεργία, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τα παρατεταμένα lockdown λόγω πανδημίας, τους μισθούς των 534 € (όχι σε όλους), έρχονται τώρα οι τεράστιες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης συμπιέζοντας περισσότερο το λαϊκό εισόδημα και προετοιμάζεται νέο κτύπημα, που είναι οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών.
Το ζήτημα αυτό μας έχει απασχολήσει και τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένο ότι ενώ προ κρίσης τα στεγαστικά δάνεια εξυπηρετούντο σε ποσοστό 94%, τα μνημόνια προκάλεσαν φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Ο ν. 3869/2010 (Ν. Κατσέλη) διευκόλυνε ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών, προβλέποντας μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και έτσι τα πρώτα χρόνια αποφεύχθηκαν μαζικοί πλειστηριασμοί.

Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου όμως επεβλήθη μείωση των κόκκινων δανείων (για να τα ξεφορτωθούν οι τράπεζες) και συνεπώς επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Αναπτύχθηκε όμως ένα κίνημα κατά των πλειστηριασμών και υπέρ της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, που ανάγκασε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να θεσμοθετήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να ποινικοποιήσει τις αντιδράσεις (Ν. Κοντονή 2017), αναδεικνύοντάς τες ουσιαστικά σε «ιδιώνυμο αδίκημα».

Με αυτό τον τρόπο δεκάδες αγωνιστές έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της διατάραξης της κοινής ειρήνης, διότι υπερασπίστηκαν την πρώτη κατοικία και την λαϊκή περιουσία. Στόχος ήταν να τρομοκρατήσουν, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις, που όμως δεν το πέτυχαν.

Κατά την διάρκεια των lockdown πάγωσαν και οι πλειστηριασμοί, που τώρα όμως ξεπαγώνουν και επιταχύνονται, όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας και συνεπώς και δανειολήπτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης.

Στα χέρια των τραπεζών και funds βρίσκονται σήμερα περί τα 300.000 ακίνητα. Στη συνάντηση που είχαν 15/10/2021, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τους θεσμούς, χαρακτήρισαν το 2022 ως χρονιά πλειστηριασμών. Ήδη από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα ήταν προγραμματισμένοι 16.800 πλειστηριασμοί. Μέσα απ’ αυτούς άλλαξαν χέρια 6.500 ακίνητα, τα περισσότερα εκ των οποίων κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών, 10.250 αναβλήθηκαν, 50 ματαιώθηκαν, ενώ 3.600 – 5.000 πλειστηριασμοί πρόκειται να διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Βασικός στόχος είναι να εκπλειστηριάζονται κάθε χρόνο περί τα 50.000 ακίνητα.

Οι τράπεζες ενδιαφέρονται να μειωθεί το ιδιωτικό χρέος, το οποίο παραμένει υψηλό, γύρω στα 90 δις, απλά έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες σε funds και φυσικά να εδραιωθεί η κουλτούρα πληρωμών, ο εξαναγκασμός δηλαδή των δανειοληπτών σε πληρωμή με κάθε κόστος, αγνοώντας την πραγματική αλλαγή των συνθηκών. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προχωρήσει σύντομα, μέχρι τον Απρίλιο του 2022, ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στη κυριότητα του οποίου θα περιέλθουν ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά, για να τα επαναμισθώσει στους παλιούς ιδιοκτήτες, δηλαδή θα γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους.

Σημαντικό όμως είναι ότι διάφορα funds δεν αγοράζουν μόνο λαϊκές κατοικίες για ψίχουλα, αλλά παρεμβαίνουν σε βασικούς τομείς της οικονομίας και ορισμένες φορές σχεδόν «μονοπωλιακά».

Συγκεκριμένα το αμερικανικό fund CVC επένδυσε πάνω από 200 εκατ. € για την εξαγορά του Υγεία, του Metropolitan, του Μητέρα, καθιστάμενος ο μεγαλύτερος επενδυτής σε ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Ελλάδα, επένδυσε πάνω από 185 εκατ. € στην εξαγορά της Vivartia, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς τροφίμων (ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα-Στάθης κ.ά.), έχει επενδύσει 455 εκατ. € για να αγοράσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής (δεν έχει ολοκληρωθεί), και έχει προσπαθήσει να συμμετάσχει στην απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (χωρίς επιτυχία) και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Κάποιοι δηλαδή έρχονται να αγοράσουν τα πάντα.

Η Ελλάδα ξεπουλιέται σε όλους τους τομείς. Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών έρχεται σε μία εποχή που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί ραγδαία και δανειολήπτες που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους, δεν θα μπορούν στο μέλλον.

Το ιδιωτικό χρέος έχει φθάσει στα 242,9 δις.

Η περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας είναι προ των πυλών.

Πρέπει να αντισταθούμε.

Η διεύρυνση και η μαζικοποίηση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών είναι επιβεβλημένη.

Οι μόνες προτάσεις που μπορούν να ανακουφίσουν την κοινωνία, αλλά και την οικονομία είναι:
1) Σεισάχθεια, διαγραφή μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους, για να επανακινηθεί η οικονομία και
2) Νομοθετική ρύθμιση για προστασία και κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας.
Θα αγωνισθούμε για την υλοποίησή τους.                                                                                                πηγή: aristerorevma.gr 
Δέσποινα Σπανού είναι πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου