Με ποιους όρους θα μπει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας

Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, κυβέρνηση συνεργασίας, Δημήτρης Κουκλουμπέρης, efsyn,

Τι εννοούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη φράση ότι επιθυμεί ένα σχήμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τη συντηρητική Ν.Δ.             ● Πώς ερμηνεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη τις βολές που δέχονται πλέον από το Μαξίμου● Τα δύο πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε γραμμή προσέγγισης, τα νέα σενάρια για τον εκπρόσωπο Τύπου και τι είναι το «ψηφιακό κόμμα» που σχεδιάζεται.

Δημήτερης Κουκλουμπέρης *

Κατά την προεκλογική περίοδο δήλωνε «υπερήφανος σοσιαλδημοκράτης». Πλέον, ως εκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος που εκπροσωπεί τη σοσιαλδημοκρατία στη χώρα δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό από όσα είπε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της θητείας του, ότι δηλαδή προσδοκά τη συγκρότηση μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές.

Η επίμαχη αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη την περασμένη Τρίτη προκάλεσε αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις και μάλλον όχι άδικα. Αλλά σίγουρα δεν ειπώθηκε τυχαία από τον ίδιο. Αρκετοί διέκριναν στη φράση του μικρομεγαλισμό και διάθεση υπερβολής, άλλοι μίλησαν για ντρίμπλα, προκειμένου να αποφύγει το δίλημμα «με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν τη δική τους ερμηνεία. Είχαν προηγηθεί πολύωρες συσκέψεις στο επιτελείο του νέου αρχηγού, ώστε να καταλήξει στη διατύπωση αυτής της άποψης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα εξηγούν μέσω της «Εφ.Συν.» αρμόδιες πηγές: «Πρόκειται για θέση με σαφές πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο. Είμαστε ένας σοσιαλδημοκρατικός φορέας και επιθυμούμε κυβέρνηση, πρωθυπουργό και πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικά.

Τι να προτείναμε, συντηρητική κυβέρνηση με πρωθυπουργό Μητσοτάκη;», σημειώνουν με νόημα. Ταυτόχρονα, διαχωρίζουν τη στάση τους από τον όρο προοδευτική διακυβέρνηση που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι είναι ένας χαρακτηρισμός γενικόλογος που θυμίζει το γνωστό αναψυκτικό «που πάει με όλα», αφού «προοδευτικός διατείνεται ότι είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι η εν λόγω δήλωση απαντά με καθαρό τρόπο σε απορίες ή επικρίσεις περί στίγματος και κατεύθυνσης του κόμματος, βάζει τέλος στον ετεροκαθορισμό, σφραγίζει την πολιτική αυτονομία και δείχνει τη βούληση για την επιστροφή της παράταξης σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, όπως είναι η νωπή εντολή των 270 χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν στην ανοιχτή ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.

«Χωρίς καμία αλαζονεία, είναι ένας στόχος που πιστεύουμε ότι υπηρετείται και πάνω σε αυτόν εργαζόμαστε. Δεν συμβιβαζόμαστε ως μικροί ούτε μπαίνουμε σε λογικές συμμαχιών και μετώπων. Πορευόμαστε με βάση τα μηνύματα που μας έστειλε η βάση για αναγέννηση, ενίσχυση και διεύρυνση του χώρου», προσθέτουν.

Η γραμμή αυτή δεν παύει να είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη ώς μεγαλεπήβολη. Κι αυτό διότι πρακτικά σημαίνει να κόψει το ΠΑΣΟΚ πρώτο το νήμα στην προσεχή κάλπη, πράγμα αντικειμενικά πολύ δύσκολο, ή εναλλακτικά τουλάχιστον να αναδειχθεί σε αντίπαλον δέος της Ν.Δ. με ανατροπή συσχετισμών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εκδοχή που ίσως συγκεντρώνει ορισμένες επιπλέον πιθανότητες.\

Διπλές εκλογές

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, και στις διπλές εκλογές του 2012 λίγοι προέβλεπαν τι θα συμβεί, παρ’ όλα αυτά τον Μάιο, το πρώτο με το τρίτο κόμμα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) είχαν διαφορές μικρότερες των έξι μονάδων και όλοι τους σημείωσαν ιστορικά χαμηλά με ποσοστά μικρότερα του 20%, ενώ έναν μήνα αργότερα, τον Ιούνιο οι δύο πρώτοι (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) εκτοξεύτηκαν δέκα μονάδες πάνω, με τη μεταξύ τους απόσταση να μην υπερβαίνει τις τρεις μονάδες.

Οπως εκτιμούν όσοι ασχολούνται με την εκλογική στατιστική, «δεν αποκλείεται ανάλογες ανατροπές να επαναληφθούν, σε ένα πολιτικό σκηνικό προφανώς παραλλαγμένο αλλά αρκετά ρευστό» λόγω σταδιακής φθοράς της Ν.Δ. και παρατεταμένης στασιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπεται σε «βούλιαγμα», σε αντιδιαστολή με «φούσκωμα» του Κινήματος Αλλαγής, «αρκεί να διατηρηθεί και να διογκωθεί περαιτέρω».

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, ανεξαρτήτως σεναρίων κατάταξης, οι πρώτες εκλογές, που βλέπουν ότι μπορεί να διεξαχθούν εντός του 2022, θεωρούνται το μεγάλο στοίχημα και φιλοδοξία είναι η δημιουργία ενός ρεύματος επικράτησης και μιας τάσης δυναμικής επιστροφής στις δεύτερες κάλπες, που είναι σχεδόν προεξοφλημένο ότι θα στηθούν και πάλι.

Αμφότεροι πάντως σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση φαίνονται προβληματισμένοι από τον νέο παίκτη στην Κεντροαριστερά που ακούει στο όνομα Νίκος Ανδρουλάκης. Η Ν.Δ. διαισθάνεται ότι την εγκαταλείπει για το ΠΑΣΟΚ ο κεντρώος κόσμος που την ψήφισε και ο οποίος αν διατηρηθεί αυτό το κλίμα θα της στερήσει την αυτοδυναμία.

«Είναι κοινό με δημοκρατικά χαρακτηριστικά και με βεβαιότητα ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να το χάσει», λένε προεδρικοί κύκλοι, αποδίδοντας στους λόγους αυτούς το γεγονός ότι από το Μαξίμου έχουν αρχίσει να «βγάζουν νύχια» προς το ΠΑΣΟΚ με πιο πρόσφατα τα αρνητικά σχόλια για την καμπάνια εμβολιασμού που «τρέχει» στο διαδίκτυο το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη. «Η όποια μεταρρυθμιστική αύρα εξανεμίζεται, με συνέπεια οι πρώην εκσυγχρονιστές να παίρνουν αποστάσεις, ενώ στην προσπάθειά τους να ανακόψουν αυτή τη ροή επιχειρούν να μας ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνουν, καταλήγοντας ότι «εμείς δεν μπαίνουμε στο ίδιο ράφι».

Εκπρόσωπος Τύπου

Σε κάθε περίπτωση, ούτε το ΠΑΣΟΚ μένει με σταυρωμένα χέρια και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιθετική ρητορική του απέναντι στη Ν.Δ. στα θέματα εκείνα που ταλανίζουν την κοινωνία και ιδίως τα λαϊκά στρώματα, όπως η πανδημία και η οικονομία. Διαφοροποιείται δε σε προτάσεις και ύφος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ρητή εντολή της ηγεσίας είναι να αποφεύγονται οι κορόνες και οι λαϊκισμοί, που αποτελούν κλασική αντιπολιτευτική πατέντα της Κουμουνδούρου η οποία όμως δεν αποδίδει καρπούς.

Αξίζει να τονιστεί ότι σημαντικός αριθμός στελεχών που είχαν πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορους νομούς της χώρας κινείται, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, σε τροχιά επανάκαμψης «στο σπίτι τους», όπως έλεγε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, εννοώντας την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους ανθρώπους του, ενώ σε γραμμή προσέγγισης με τη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Μία από τις εκκρεμότητες που αναμένεται να διευθετηθούν εντός των επόμενων ημερών αφορά την ανακοίνωση του νέου εκπροσώπου Τύπου, θέση για την οποία εσχάτως κυκλοφόρησε το όνομα του 40χρονου δικηγόρου Δημήτρη Μάντζου, μέχρι πρότινος διευθυντή της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τέλος, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», κεντρική προτεραιότητα που προετοιμάζεται αυτό το διάστημα είναι το λεγόμενο «ψηφιακό κόμμα», ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για τη διαμόρφωση μιας καθημερινής διαδραστικής σχέσης με τα μέλη και την προσέλκυση της νέας γενιάς. Το εγχείρημα έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Γιώργος Καραμανώλης, εκ των σχεδιαστών της «Διαύγειας» και του 
opengov.gr που εγκαινιάστηκε επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.

πηγή: efsyn

Δημήτρης Κουκλουμπέρης, είναι δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης/παρουσιαστής στο KONTRA Channel και αρθρογραφεί στην efsyn και άλλα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου