Η Τουρκία παραπέμπει την υπόθεση Τζαμάλ Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία – Έντονες αντιδράσεις.

Δίκη, Τζαμάλ Κασόγκι, παραπομπή στη Σαουδική Αραβία,

 Η αναστολή της δίκης αντανακλά την πρόθεση Ερντογάν να ενισχύσει τις πολιτικο-οικονομικές του σχέσεις με τη σαουδαραβική Βασιλική Οικογένεια. 

Ο δολοφονηθείς  δημοσιογράφος της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι

Η κίνηση αυτή προφανώς εντάσσεται στις προσπάθειες του Ερντογάν να επανεκκινήσει τις σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία καθότι η δολοφονία και η εκκρεμότητα της δίκης "δηλητηρίαζε" τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να παραπέμψει στη Σαουδική Αραβία την υπόθεση για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας  δημοσιογράφος της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις, ωστόσο η Τουρκία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, επιδιώκει εδώ και μήνες την προσέγγιση με την Σαουδική Αραβία.

Ο 59χρονος Κασόγκι, που αρχικά ήταν υπέρμαχος του σαουδαραβικού καθεστώτος αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε πάει να παραλάβει ένα έγγραφο για τον γάμο του με την αρραβωνιαστικιά του, Χατιτσέ Τσενγκίζ.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εκφράζουν την οργή τους, αφού υποστηρίζουν πως η μεταφορά της υπόθεσης «τερματίζει κάθε πιθανότητα δικαιοσύνης» για τον δολοφονημένο δημοσιογράφο. H υπόθεση είχε εκτροχιάσει τις σχέσεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο εδώ και μήνες και λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η Άγκυρα επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων με το Ριάντ.

Ο 59χρονος Κασόγκι, που αρχικά ήταν υπέρμαχος του σαουδαραβικού καθεστώτος αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εθεάθη για τελευταία φορά να εισέρχεται στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018 καθώς προσπαθούσε να λάβει έγγραφα που απαιτούνται για τον επικείμενο γάμο του. Τα λείψανά του δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά οι Τούρκοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στραγγαλίστηκε από μια ομάδα κρούσης που εστάλη από τη Σαουδική Αραβία προτού τεμαχιστεί το σώμα του.

Από τον Ιούλιο του 2020 η δίκη διεξαγόταν ερήμην των 26 Σαουδαράβων κατηγορουμένων, οπότε ο δικαστής του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι “Αποφασίσαμε την παραπομπή της υπόθεσης στη Σαουδική Αραβία”. Το αίτημα μεταφέρθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο οποίος δεν άργησε να δώσει θετική γνωμοδότηση στο αίτημα του εισαγγελέα και ζήτησε το «κλείσιμο και την παραπομπή της υπόθεσης» στο Ριάντ.

Δολοφονία Κασόγκι: “Η απόφαση αυτή παραπομπής της υπόθεσης αντιβαίνει στον νόμο”, δήλωσε δικηγόρος της μνηστής του.

Για έναν από τους δικηγόρους της μνηστής του Κασόγκι, τον Γκιοκμέν Μπασπιράρ, «η απόφαση αυτή παραπομπής της υπόθεσης αντιβαίνει στον νόμο» και «συνιστά παραβίαση της τουρκικής κυριαρχίας».

«Δεν υφίσταται καμία δίωξη στην Σαουδική Αραβία. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ήδη κλείσει τη δίκη και αποφασίσει να αθωώσουν πολλούς υπόπτους», υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι κατέθεσε «προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο της Άγκυρας κατά της απόφασης του υπουργείου».

Για τον Αλί Σεϊλάν επίσης δικηγόρο της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι, η απόφαση αυτή είναι σαν να «πετάς το αρνί στο στόμα του λύκου».

Η μνηστή του Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ, η οποία περίμενε την ημέρα του φόνου τον αρραβωνιαστικό της μπροστά από το προξενείο, το οποίο είχε επισκεφθεί για κάποια έγγραφα, αρνήθηκε να κάνει οποιοδσχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου