Μεταναστευτικό: «Για δυσλειτουργικό, δαπανηρό και σκληρό σύστημα» καταγγέλουν την ΕΕ πολλές ΜΚΟ

Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο της ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Διεθνής Αμνηστία, Save the Children, ActionAid Int,

Σύμφωνα με την επιστολή που συνέταξαν οι ΜΚΟ, η προσέγγιση της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης «προδίδει το πνεύμα της υπάρχουσας εργασίας της ΕΕ» εστιάζοντας στην οικοδόμηση τειχών αντί στην εξεύρεση λύσεων για την υποδοχή και υποδοχή των μεταναστών.


Η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής του μπλοκ, όπως έχει εκπονηθεί επί του παρόντος, υπονομεύει τις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του μπλοκ, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Το νέο Σύμφωνο ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα στον χειρισμό της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη αντί να τα διορθώσει, σύμφωνα με μια ομάδα των «ανησυχούμενων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεκάδες ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ισπανική Προεδρία, η οποία εξέφρασε τις ανησυχίες τους για τη νέα νομοθεσία, λέγοντας ότι «θα αντικατοπτρίζει τις αποτυχημένες προσεγγίσεις του παρελθόντος και επιδεινώνουν τις συνέπειές τους».

Το νέο Σύμφωνο ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ένα σύνολο πέντε αλληλένδετων νομοθετημάτων που υπόσχεται να μεταρρυθμίσει τη μεταναστευτική πολιτική του μπλοκ, έφτασε στην τελική του ευθεία. Το σύμφωνο, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει στη θέσπιση συνεπών κανόνων για όλα τα κράτη μέλη και συντονισμένων απαντήσεων για την αντιμετώπιση της άφιξης των αιτούντων άσυλο.

Το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι της νέας προτεινόμενης νομοθεσίας είναι ο Κανονισμός για την Κρίση, ο οποίος περιγράφει εξαιρετικούς κανόνες που θα ισχύουν μόνο εάν ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό μαζική μεταναστευτική πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, η νομοθεσία θα επιτρέψει στα εν λόγω κράτη μέλη να εφαρμόσουν σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της περιόδου κράτησης των απορριφθέντων αιτούντων από 12 σε 20 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταναστών, το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, εάν εγκριθεί με την τρέχουσα μορφή του, θα οδηγήσει σε «ένα δυσλειτουργικό, δαπανηρό και σκληρό σύστημα που καταρρέει κατά την εφαρμογή και αφήνει ανεπίλυτα κρίσιμα ζητήματα».
Οι ΜΚΟ - στις οποίες περιλαμβάνονται η Διεθνής Αμνηστία, η Save the Children, η ActionAid International και οι Ευρωπαίοι Δικηγόροι για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ELDH) μεταξύ πολλών άλλων - δήλωσαν ότι η νέα νομοθεσία θα «ομαλοποιήσει την αυθαίρετη χρήση της κράτησης μεταναστών, μεταξύ άλλων για παιδιά και οικογένειες. να αυξήσει το φυλετικό προφίλ, να χρησιμοποιήσει διαδικασίες «κρίσης» για να επιτρέψει την απώθηση και να επιστρέψει τα άτομα στις λεγόμενες «ασφαλείς τρίτες χώρες» όπου κινδυνεύουν από βία, βασανιστήρια και αυθαίρετη φυλάκιση».

Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ήδη κατηγορηθεί τόσο για παράνομες απωθήσεις, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και για προσπάθεια επιστροφής ατόμων στις λεγόμενες «ασφαλείς τρίτες χώρες» που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ασφαλείς, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την επιστολή που συνέταξαν οι ΜΚΟ, η προσέγγιση της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης «προδίδει το πνεύμα της υπάρχουσας εργασίας της ΕΕ» εστιάζοντας στην οικοδόμηση τειχών αντί στην εξεύρεση λύσεων για την υποδοχή και υποδοχή των μεταναστών.

«Αντί να διοχετεύεται η χρηματοδότηση προς περισσότερα στρατόπεδα, τείχη και επιτήρηση, οι πόροι θα πρέπει να διατεθούν για την παροχή αποτελεσματικών λύσεων, με βάση την προστασία και τη βοήθεια, όπως αυτή που προσφέρεται σε άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία», αναφέρεται στην επιστολή. «Η αλληλεγγύη και η δέσμευση της Ευρώπης στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να οριστούν από τον τόπο καταγωγής, τη φυλή, την εθνικότητα ή το καθεστώς μετανάστευσης».

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε, όχι να αποδυναμώσουμε, τα συστήματα υποδοχής και ασύλου μας και να παρέχουμε μηχανισμούς για να μοιραστούμε δίκαια την ευθύνη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών», συνεχίζει. Η επιστολή προειδοποιεί ότι, ενώ η τελική απόφαση για το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο μπορεί να είναι πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να διακυβευτούν. «Όταν αποδυναμώνονται, υπάρχουν συνέπειες για όλους μας», γράφουν οι ΜΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου