ΟΗΕ: Οι Σουδανοί ζουν σε «απόλυτο τρόμο»

Σουδάν, Φόλκερ Τουρκ Volker Turk,

     Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επέκρινε τις αντιμαχόμενες πλευρές του Σουδάν για, όπως είπε, τον εφιάλτη που ζούσαν αυτή τη στιγμή οι άμαχοι στη χώρα.


Οι Σουδανοί άμαχοι ζουν σε «απόλυτο τρόμο» λόγω της «ανελέητης, παράλογης σύγκρουσης» που αναστατώνει τη χώρα και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα.

Ο Φόλκερ Τουρκ (Volker Turk) είπε ότι η κρίση στο Σουδάν χαρακτηρίστηκε από μια ύπουλη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή.

Μάχες που ξέσπασαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους μεταξύ του αρχηγού του στρατού του Σουδάν Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν (Abdel Fattah al-Burhan) και του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο (Mohamed Hamdan Daglo), πρώην αναπληρωτή του και διοικητή των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Η σύγκρουση έχει σκοτώσει χιλιάδες και πυροδότησε μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι - περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό - χρειάζονται βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 18 εκατομμυρίων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

«Η κρίση στο Σουδάν είναι μια τραγωδία που φαίνεται να έχει γλιστρήσει στην ομίχλη της παγκόσμιας αμνησίας», είπε ο Φόλκερ Τουρκ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Την αποκάλεσε «ανελέητη, παράλογη σύγκρουση» στην οποία έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, «φαινομενικά χωρίς τύψεις».

Τα αντιμαχόμενα μέρη «έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα καθαρού τρόμου, αναγκάζοντας εκατομμύρια να τραπούν σε φυγή», είπε.

Ο Φόλκερ Τουρκ είπε ότι και οι δύο πλευρές ενεργούσαν με συνέπεια ατιμώρητα για πολλαπλές παραβιάσεις δικαιωμάτων, ενώ οι όποιες συνομιλίες για την ειρήνη έχουν μείνει στάσιμες.

«Το Σουδάν έχει γίνει ένας ζωντανός εφιάλτης», είπε.

Μια έκθεση ενώπιον του συμβουλίου δικαιωμάτων του ΟΗΕ επισημαίνει κατάφωρες παραβιάσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τα εμπόλεμα μέρη μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου.

Αναφέρει επίσης σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, πολλές από τις οποίες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή άλλα εγκλήματα θηριωδίας.

Ο Τουρκ είπε ότι τουλάχιστον 14.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 26.000 τραυματίστηκαν, αν και ο πραγματικός απολογισμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Εκτός από το βαρύ πυροβολικό, «η σεξουαλική βία ως πολεμικό όπλο, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, ήταν ένα καθοριστικό - και απεχθές - χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης», είπε ο Τουρκ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για χιλιάδες αμάχους που κρατούνται σε αυθαίρετη κράτηση.

Και ήταν προβληματισμένος από τις αναφορές για κινητοποίηση αμάχων, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να διολισθήσει το Σουδάν σε μια σπείρα παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου.

Σημείωσε ότι το 80 τοις εκατό των νοσοκομείων ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ η φαινομενικά εσκεμμένη άρνηση ασφαλούς πρόσβασης για ανθρωπιστικές υπηρεσίες θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Ο Τουρκ είπε ότι τα νοσοκομεία και τα σχολεία που καταστρέφονται θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση.

«Με περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια αναγκασμένα να διαφύγουν στο Σουδάν και σε γειτονικές χώρες, αυτή η κρίση αναστατώνει τη χώρα και απειλεί βαθιά την ειρήνη, την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές συνθήκες σε ολόκληρη την περιοχή»
, πρόσθεσε.

Ο Τουρκ προέτρεψε τις χώρες να αυξήσουν τις δωρεές στο σχέδιο ανθρωπιστικής απάντησης για το Σουδάν, το οποίο επί του παρόντος χρηματοδοτείται μόλις το 4%.

Εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη αποτελεσματικού διαλόγου για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Οι μαχόμενες πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην ειρήνη, χωρίς καθυστέρηση», είπε ο Τουρκ.

«Και... η διεθνής κοινότητα πρέπει να εστιάσει εκ νέου την προσοχή της σε αυτή την αξιοθρήνητη κρίση προτού πέσει ακόμη περισσότερο στο χάος».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου