ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ / Κλιμάκωση των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων σε όλα τα μέτωπα

Απόφαση ΔΠΔ, Μπ. Νετανιάχου, Γ. Γκάλαντ, Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, Κίνα, Ρωσία, Ε.Ε.,

    Κλιμάκωση των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων σε όλα τα μέτωπα - Προκλητική προσπάθεια «ξεπλύματος» των ισραηλινών εγκλημάτων από την κυβέρνηση Μπάιντεν και αξιωματούχους του Τραμπ.


Με την πλήρη πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ και τους άλλους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους», το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, τις δολοφονικές επιθέσεις στον Λίβανο, αλλά και πολύνεκρα χτυπήματα στη Συρία, αυξάνοντας τόσο τα χιλιάδες θύματα όσο και τον κίνδυνο μεγάλης πολεμικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν ξεπεράσει τους 44.000 στη Λωρίδα της Γάζας και τους 3.500 στον Λίβανο, οι ΗΠΑ άσκησαν άλλο ένα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης που ζητούσε άνευ όρων άμεση εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ καταδίκασαν σε όλους τους τόνους την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στις 21 Νοέμβρη για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, και του πρώην υπουργού Αμυνας Γ. Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ενδεικτική είναι μάλιστα η προσήλωση τόσο της κυβέρνησης Μπάιντεν όσο και της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ σε αυτήν την προσπάθεια να προσφέρουν διπλωματική ασυλία στα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης που συζητούνταν επί τρεις βδομάδες και ζητούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη εκεχειρία» στη Γάζα και «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Παρότι στη διάρκεια των παζαριών αφαιρέθηκε μεταξύ άλλων η αναφορά του σχεδίου απόφασης στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ - που άνοιγε ένα μονοπάτι για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ για τη συνέχιση της σφαγής - οι ΗΠΑ επέμειναν στο βέτο, με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη αναφορά στο περιβόητο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά από τον Οκτώβρη του 2023 που οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ ενάντια στο μακελειό στη Γάζα...

Ακολούθησε, την Πέμπτη, η  - σε μια κίνηση πολιτικής σημασίας, με ελάχιστη πρακτική αξία - να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Μπ. Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Αμυνας  Γ. Γκάλαντ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έσπευσε να χαρακτηρίσει «εξωφρενική» την απόφαση του ΔΠΔ. «Ξεπλένοντας» τα ισραηλινά εγκλήματα και την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ο Μπάιντεν συμπλήρωσε προκλητικά πως «ό,τι κι αν υπονοεί το ΔΠΔ, δεν υπάρχει ισοδυναμία - καμία - ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς», ενώ διαβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι «θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ έναντι των απειλών κατά της ασφάλειάς του»...

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε κάνει λόγο νωρίτερα για «ανησυχητικά διαδικαστικά λάθη που οδήγησαν στην απόφαση αυτή», ενώ επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι «το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση αυτή».

Αντίστοιχα, και από το στρατόπεδο του Ντ. Τραμπ, ο Μάικ Γουόλτς, προοριζόμενος για σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, απείλησε με «σθεναρή απάντηση» το ΔΠΔ από τον Γενάρη, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση.

Ηδη από την περασμένη Δευτέρα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Θουν, ο οποίος θα είναι αρχηγός της νέας πλειοψηφίας στη Γερουσία, είχε απειλήσει προκαταβολικά το ΔΠΔ με κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρούσε - όπως και έκανε - στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού και άλλων Ισραηλινών αξιωματούχων. Ο ίδιος σε δήλωσή του «προς τους συμμάχους μας στο Ισραήλ», είχε τονίσει ότι «οι ενισχύσεις είναι καθ' οδόν», προαναγγέλλοντας ακόμα μεγαλύτερη αμερικανική στήριξη στο κράτος - δολοφόνο.

Οι αντιδράσεις σε Κίνα, Ρωσία και ΕΕ

Στο μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι «σημειώνει» την απόφαση του ΔΠΔ, ενώ η Γερμανία ανέφερε πως τη «μελετά» και πως το ενδεχόμενο σύλληψης των Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι προς το παρόν «θεωρητικό», ενώ επικαλέστηκε τη «μοναδική σχέση» με το Ισραήλ, ως «αποτέλεσμα της γερμανικής Ιστορίας». Ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της απόφασης του ΔΠΔ για τις χώρες - μέλη.

Από την πλευρά της, η Κίνα - που, όπως και η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη ίδρυσης του ΔΠΔ - ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να τηρήσει «αντικειμενική και δίκαιη» στάση. Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τηρούν στάση «δύο μέτρων και δύο σταθμών», καθώς καταδίκασαν το ΔΠΔ για το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου, ενώ στο παρελθόν είχαν χαιρετίσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης, από το ίδιο δικαστήριο, εις βάρος του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε «κάτι παραπάνω από παράξενη» την αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν εναντίον των αποφάσεων του ΔΠΔ για την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, προσθέτοντας ωστόσο πως θα παρακολουθεί «με ενδιαφέρον» την εξέλιξη της υπόθεσης.

Πάνω από 44.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Την ίδια ώρα, με τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας να μπαίνει πλέον στον 14ο μήνα, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει διαρκώς.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις είχαν ξεπεράσει ως την Παρασκευή τους 44.056 και οι τραυματίες τους 104.286. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εκατοντάδες γιατροί, διασώστες, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι οργανώσεων αρωγής...

Παράλληλα, ο εφιάλτης του λιμού ταλανίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερους Παλαιστίνιους, με χειρότερη την κατάσταση στη βόρεια Γάζα, που εξακολουθεί να τελεί υπό βάρβαρο αποκλεισμό και ασφυκτική πολιορκία.

Επιπλέον, εδώ και πολλές βδομάδες στη βόρεια Γάζα έχουν σταματήσει οι διασώσεις και οι μεταφορές τραυματιών σε νοσοκομεία επειδή χτυπήθηκαν ή καταστράφηκαν ολοσχερώς όλα τα ασθενοφόρα και υπολειτουργούν, δίχως τα απαραίτητα, όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. Ολα αυτά εντάσσονται σε σχέδιο του κατοχικού στρατού να καταστήσει ειδικά τη βόρεια Γάζα ακατοίκητη, ανοίγοντας δρόμο σε σχεδιασμούς για τη μετατροπή της σε «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» ή σε νέα «οικόπεδα» για εγκατάσταση Εβραίων εποίκων.

Το δε παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας απηύθυνε την Παρασκευή δραματική έκκληση για εφοδιασμό των νοσοκομείων της Γάζας με ιατροφαρμακευτικό υλικό, τονίζοντας ότι διαφορετικά θα αναγκαστούν να σταματήσουν να λειτουργούν ή να μειώσουν κι άλλο τις υπηρεσίες τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Την Παρασκευή ο κατοχικός στρατός συνέχισε για τρίτο 24ωρο την εισβολή στην πόλη Τζενίν, όπου σκότωσε από το βράδυ της Τετάρτης τουλάχιστον 9 άτομα και τραυμάτισε άλλα 19.

Την ίδια μέρα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ι. Κατς, ανακοίνωσε ότι αίρεται για τους Εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης το καθεστώς της «διοικητικής κράτησης» (σύλληψη άνευ κατηγοριών και φυλάκιση για τουλάχιστον ένα εξάμηνο που ανανεώνεται όσες φορές θέλουν οι κατοχικές δυνάμεις). Στην πραγματικότητα, βέβαια, σπανίως συλλαμβάνονταν έποικοι υπό το καθεστώς «διοικητικής κράτησης», το οποίο εφαρμόζεται κατά κόρον σε βάρος των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την Ενωση Παλαιστίνιων Κρατουμένων, περισσότεροι από 3.430 Παλαιστίνιοι είναι στη φυλακή με το καθεστώς της «διοικητικής κράτησης», ενώ μόλις 8 Εβραίοι έποικοι έχουν κρατηθεί μέχρι στιγμής με αυτό το καθεστώς...

Νέα κλιμάκωση των βομβαρδισμών στον Λίβανο

Παράλληλα με το μακελειό στη Γάζα, το Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις του και στον Λίβανο.

Από τον Οκτώβρη το 2023 έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.558 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιθέσεις και έχουν τραυματιστεί πάνω από 15.123 άλλοι.

Οι εκτοπισμένοι λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών κυμαίνονται μεταξύ 1,2 και 1,5 εκατομμυρίων ατόμων.

Στα νέα θύματα συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 3 διασώστες, που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά.

Την ίδια μέρα τραυματίστηκαν στον νότιο Λίβανο 4 Ιταλοί κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (UNIFIL). Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αυτήν τη φορά έριξε την ευθύνη στη Χεζμπολάχ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της την περασμένη βδομάδα εκτίμησε σε τουλάχιστον 8,5 δισ. δολάρια τις ζημιές από τον πόλεμο. Ειδικά από τα τέλη Σεπτέμβρη υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν πάνω από 99.000 οικιστικές μονάδες, είτε μερικώς είτε ολοσχερώς, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές στην πρωτεύουσα, Βηρυτό, η οποία επίσης βομβαρδίζεται νυχθημερόν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ειδικά οι νότιες συνοικίες της.

Η νέα διπλωματική πρωτοβουλία που ανέλαβε στην αρχή της βδομάδας ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ε. Χοκστάιν, για «εκεχειρία» στον Λίβανο και παύση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ - στην πραγματικότητα ένα σχέδιο «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο και με προώθηση των σχεδίων Ισραήλ και ΗΠΑ - συνάντησε σημαντικές δυσκολίες.

Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται στο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας που υπέβαλε την περασμένη βδομάδα στον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βηρυτό, Λ. Τζόνσον, έκαναν λόγο ότι αποτελείται από 13 σημεία, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αναφορές σε εκεχειρία διάρκειας 60 ημερών και ανάπτυξη Λιβανέζων στρατιωτών στο νότιο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της απόφασης 1701 του ΟΗΕ.

Την Τρίτη, ο Χοκστάιν μετέβη στη Βηρυτό και παρέμεινε έως την Τετάρτη επιχειρώντας να αποσπάσει «δεσμεύσεις» της λιβανικής ηγεσίας και της Χεζμπολάχ γύρω από ένα σχέδιο το οποίο είχε ξεκάθαρα υιοθετήσει τις απαιτήσεις του κράτους - δολοφόνου για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου, αφού πρότεινε να μπορεί το Ισραήλ να επιτηρεί εξ αποστάσεως τη γειτονική χώρα και να επιτίθεται όποτε κρίνει πως παραβιάζεται η εκεχειρία ή απειλούνται τα «εθνικά του συμφέροντα» και η ασφάλειά του. Η Χεζμπολάχ διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να κλείσει συμφωνία σε βάρος των συμφερόντων του Λιβάνου.

Ο Χοκστάιν μετέβη την Πέμπτη στο Ισραήλ, όπου συνάντησε τον Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Ι. Κατς, οι οποίοι με κάθε αφορμή ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις στον Λίβανο «είτε με συμφωνία είτε χωρίς»...

Την Παρασκευή, λιβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η ισραηλινή ηγεσία είπε στον Χοκστάιν πως απορρίπτει τη συμμετοχή της Γαλλίας σε μια «επιτροπή ελέγχου της εκεχειρίας» που θα εποπτεύει την παύση πυρός στον Λίβανο. Παρ' όλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν, μιλώντας την Παρασκευή στο ισραηλινό «Κανάλι 12», ότι Ισραήλ και Λίβανος θα ήταν δυνατό να πλησιάσουν σε μια συμφωνία «που θα μπορούσε να τελειοποιηθεί σε μερικές μέρες».

Πάνω από 90 νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Στο φόντο των πολέμων σε Γάζα και Λίβανο, το Ισραήλ κλιμακώνει ανενόχλητο το αιματοκύλισμα και στη Συρία, βομβαρδίζοντας την Τετάρτη την πόλη της Παλμύρας.

Η τριπλή αεροπορική επίθεση ήταν η πιο αιματηρή που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ έως σήμερα, καθώς προκάλεσε τον θάνατο άνω των 90 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, χτυπώντας πολυκατοικίες, βιομηχανική ζώνη και άλλα κτίρια.

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν 92 «φιλοϊρανοί μαχητές», εκ των οποίων 61 Σύροι.
Δ. Ορφ. / rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr