INFOWAR / Μπορούν οι ΗΠΑ να επιτεθούν στρατιωτικά στο Δικαστήριο της Χάγης για τον Νετανιάχου;

Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ΔΠΔ, «πράξη εισβολής στη Χάγης»

    Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν ριζικά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους. 


Εντάλματα σύλληψης για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρώην Υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως ήταν αναμενόμενο ΗΠΑ και Ισραήλ αντιδρούν έντονα, ενώ αναμένεται ακόμα η επίσημη στάση της Γερμανίας.

Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης για τον στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ για φερόμενα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου». Ωστόσο, Ο Ντέιφ σύμφωνα με το Ισραήλ σκοτώθηκε τον Αύγουστο σε αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν τα εντάλματα ως πράξεις αντισημιτισμού, ενώ οι ΗΠΑ απορρίπτουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν ριζικά την απόφαση του Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι από τη βιασύνη του Εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης και τα ανησυχητικά λάθη της διαδικασίας που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συζητούν τα επόμενα βήματα με τους εταίρους τους.

Τον περασμένο Μάιο, όταν ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είχε ζητήσει τα εντάλματα, οι κυβερνητικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι ο Μπάιντεν σκεφτόταν να ενεργοποιήσει ακόμα και την «πράξη εισβολής της Χάγης» για πρώτη φορά μετά την ψήφιση της το 2002 από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Τι είναι η «Πράξη Εισβολής της Χάγης»;

Ο Νόμος για την προστασία των Αμερικανών μελών-υπηρεσιών (ASPA) του 2002, αλλιώς γνωστός και ως «Πράξη εισβολής της Χάγης» εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει «όλα τα αναγκαία και κατάλληλα μέσα» για την απελευθέρωση μελών του αμερικανικού στρατού και «προστατευόμενων συμμαχικών προσώπων».

Ο νόμος ορίζει ότι ο όρος «προστατευόμενα συμμαχικά πρόσωπα» σημαίνει στρατιωτικό προσωπικό, εκλεγμένους ή διορισμένους αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα που απασχολούνται ή εργάζονται για λογαριασμό της κυβέρνησης μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ενός σημαντικού μη ΝΑΤΟϊκού συμμάχου (συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Ιορδανίας, της Αργεντινής, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας).

Όταν ψηφίστηκε ο νόμος, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι η γλώσσα του υπονοούσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε την απόλυτη εξουσία για να πολεμήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

   «Ο νέος νόμος εξουσιοδοτεί τη χρήση στρατιωτικής βίας για την απελευθέρωση οποιουδήποτε Αμερικανού ή πολίτη χώρας που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και κρατείται από το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στη Χάγη».


Έχει αναφερθεί ακόμη ο Λευκός Οίκος στον νόμο;

Όχι, η κυβέρνηση Μπάιντεν, απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στον νόμο στην καταδίκη του δικαστηρίου. «Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν το Μάιο σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, απαντώντας στην πρόσκληση για την έκδοση ενταλμάτων.

Άλλοι υπερασπιστές του Ισραήλ, ωστόσο, έχουν επικαλεστεί τον νόμο στις εκκλήσεις τους για μια σθεναρή απάντηση των ΗΠΑ στον εισαγγελέα Χαν, ο οποίος πιστεύουν ότι στοχοποιεί τον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο φιλοϊσραηλινός Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπράιαν Μαστ δήλωσε ότι «Η Αμερική δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο σίγουρα θα αναγνωρίσει τι συμβαίνει όταν στοχοποιείς τους συμμάχους μας».

Για τους επικριτές, η αμφιθυμία των ΗΠΑ απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένα σημάδι διγλωσσίας. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος είχε απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στον επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν και σε άλλους αξιωματούχους του δικαστηρίου, ήταν ο ίδιος νομοθέτης που πέρυσι υποστήριξε την κυβέρνηση Μπάιντεν να στηρίξει την υπόθεση εναντίον του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου.

Η Aspa αποτελεί κληρονομιά των εντάσεων δεκαετιών μεταξύ των ΗΠΑ και του δικαστηρίου και σίγουρα δεν αποτελεί βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο.
πηγή: info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr