«Η περιφερειακή ειρήνη ξεκινά με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, όχι ως συμβολική χειρονομία, αλλά ως στρατηγική αναγκαιότητα», είπε η Μανάλ Ραντβάν στην Γ.Σ. του ΟΗΕ...
- Η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία ετοιμάζονται να συμπροεδρεύσουν σε διάσκεψη τον επόμενο μήνα, με στόχο την επιτάχυνση της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών.
- Η Μανάλ Ραντβάν, Σύμβουλος ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η προπαρασκευαστική συνάντηση που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Τα σχόλια αυτά έγιναν καθώς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και η Γαλλία προετοιμάζονται να συμπροεδρεύσουν σε μια παγκόσμια διάσκεψη τον επόμενο μήνα, η οποία έχει ως στόχο να επιταχύνει την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών για τον τερματισμό δεκαετιών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Η προσπάθεια έχει κερδίσει περαιτέρω υποστήριξη αυτή την εβδομάδα, καθώς ο καταστροφικός απολογισμός της επανέναρξης της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσε διεθνή οργή.
Μιλώντας σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διάσκεψη, η συμπρόεδρος Μανάλ Ραντβάν (Manal Radwan), σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα δεν ήταν μόνο ηθική και νομική επιταγή, αλλά «ο ακρογωνιαίος λίθος μιας νέας περιφερειακής τάξης που θα βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση και τη συνύπαρξη».
«Η περιφερειακή ειρήνη ξεκινά με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, όχι ως συμβολική χειρονομία, αλλά ως στρατηγική αναγκαιότητα», είπε.
«Είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί ο χώρος που εκμεταλλεύονται μη κρατικοί παράγοντες και να αντικατασταθεί η απελπισία με έναν πολιτικό ορίζοντα, βασισμένο στα δικαιώματα και την κυριαρχία, που να διασφαλίζει την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια για όλους».
Η διάσκεψη υψηλού επιπέδου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στοχεύει στην επείγουσα υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η διάσκεψη είχε ως στόχο να συσπειρώσει τον κόσμο για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί επίσημα από 147 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ και έχει καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ, αλλά δεν είναι πλήρες μέλος.
Περισσότεροι από 53.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα μετά την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 που σκότωσε 1.200 ανθρώπους.
Καθώς ο αριθμός των νεκρών και τα βάσανα στη Γάζα έχει αυξηθεί, περισσότερα έθνη έχουν κινηθεί για να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας πέρυσι.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία πιθανότατα θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη στη διάσκεψη του Ιουνίου και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε συζητήσεις για ένα παρόμοιο βήμα.
Αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα και να άρει τους περιορισμούς του στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Ισραήλ ξεκίνησε πρόσφατα μια εκτεταμένη επιχείρηση στη Γάζα, με στόχο να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής και να διακόψει κάθε βοήθεια για αρκετούς μήνες.
Η Μανάλ Ραντβάν δήλωσε ότι η συνάντηση για το μέλλον της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή «ιστορικής επείγουσας ανάγκης», καθώς η Γάζα «υπέστη αδιανόητα βάσανα» και οι άμαχοι συνέχισαν να πληρώνουν το τίμημα ενός πολέμου «που πρέπει να τερματιστεί αμέσως».
«Η απελπισία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, και όμως, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μιλάμε όχι μόνο για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά και για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που διαρκεί σχεδόν οκτώ δεκαετίες», είπε.
Είπε ότι η Σαουδική Αραβία ήταν τιμή της να σταθεί μαζί με άλλα έθνη που έχουν δεσμευτεί στην διπλωματική προσπάθεια να φέρουν «πραγματική, μη αναστρέψιμη και μετασχηματιστική αλλαγή, ώστε να διασφαλιστεί, άπαξ και δια παντός, η ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος της Παλαιστίνης».
«Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η επανάληψη της βίας, της τρομοκρατίας και των φρικαλεοτήτων είναι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης ενός ισχυρού πολυμερούς πλαισίου», πρόσθεσε.
Η σύμβουλος του Γάλλου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Αν-Κλερ Λεζάντρ, δήλωσε ότι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση είναι επείγουσα.
«Η διάσκεψη του Ιουνίου πρέπει να σηματοδοτήσει ένα μετασχηματιστικό ορόσημο για την αποτελεσματική εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», είπε.
«Πρέπει να προχωρήσουμε από το τέλος του πολέμου στη Γάζα στο τέλος της σύγκρουσης. Αντιμέτωποι με τα γεγονότα επί τόπου, οι προοπτικές ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να διατηρηθούν.»
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου