ΓΑΛΛΙΑ: Σε εξέλιξη το τρίτο κύμα απεργιών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Κινητοποιήσεις, Συνταξιοδοτικό, Παρίσι, συνδικάτο CGT, Εμανουέλ Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν,

 Ο Philippe Martinez, ηγέτης του εργατικού συνδικάτου CGT, είπε ότι ο Μακρόν παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» για να προχωρήσει σε μια βαθιά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση τη στιγμή που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό.

Στη Γαλλία τα συνδικάτα ξεκίνησαν σήμερα ένα τρίτο κύμα πανεθνικών απεργιών την Τρίτη, 7/2, ενάντια στα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κάνει τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο πριν από τη συνταξιοδότησή τους, καθώς η νομοθεσία άρχισε να περνάει από το κοινοβούλιο.

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες ακυρώθηκαν, τα σχολεία διακόπηκαν και οι παραδόσεις διυλιστηρίων σταμάτησαν καθώς οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς αποχώρησαν και τα συνδικάτα προέτρεψαν ξανά το κοινό να βγει στους δρόμους σε μεγάλους αριθμούς.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται δύο χρόνια περισσότερο -δηλαδή για τους περισσότερους μέχρι την ηλικία των 64 ετών- προκειμένου να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό ενός από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα του βιομηχανικού κόσμου στο μαύρο.

Οι Γάλλοι περνούν τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτικών ετών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ - ένα πολύτιμο όφελος που μια σημαντική πλειοψηφία διστάζει να εγκαταλείψει, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αρνείται την κλίμακα των διαδηλώσεων στους δρόμους σε όλη τη χώρα τον περασμένο μήνα και είπε ότι χρειάζεται αλλαγή.

«Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ζημιογόνο και αν μας ενδιαφέρει το σύστημα, πρέπει να το σώσουμε», είπε ο υπουργός στο ραδιόφωνο RMC.

Ο Philippe Martinez, ηγέτης του εργατικού συνδικάτου CGT, είπε ότι ο Μακρόν παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» για να προχωρήσει σε μια βαθιά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση τη στιγμή που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό.

Η Total Energies (TTEF.PA) δήλωσε ότι οι παραδόσεις προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις της είχαν ανασταλεί λόγω της απεργίας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε μόλις 3,7 gigawatt (GW) και τα στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου RTE έδειξαν ελάχιστες εισαγωγές στο ενεργειακό μείγμα.

Κυβερνητική παραχώρηση στους συντηρητικούς

Η κυβέρνηση λέει ότι η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει ακαθάριστη εξοικονόμηση άνω των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ (18 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2030.

Συνδικάτα και αριστεροί αντίπαλοι λένε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν αλλού, κυρίως από τους πλούσιους. Οι συντηρητικοί αντίπαλοι, των οποίων η υποστήριξη χρειάζεται ο Μακρόν για μια εργασιακή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θέλουν παραχωρήσεις για όσους ξεκινούν να εργάζονται νέοι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών απεργίας τον Ιανουάριο, καθώς η δημόσια πίεση εντάθηκε εναντίον μιας κυβέρνησης που επιμένει ότι θα σταθεί στη θέση της στις βασικές μεταρρυθμίσεις.

Στο κοινοβούλιο, περισσότερες από 20.000 τροπολογίες βρίσκονται ενώπιον των βουλευτών, η συντριπτική πλειοψηφία από την Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (NUPES). Ωστόσο, επειδή η μεταρρύθμιση έχει ενσωματωθεί σε ένα ετήσιο νομοσχέδιο κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση μπορεί να το στείλει στη Γερουσία μετά από μόλις δύο εβδομάδες.

Σε μια "παραχώρηση" προς τους συντηρητικούς, η πρωθυπουργός Elisabeth Borne προσφέρθηκε να αφήσει ορισμένα άτομα που ξεκινούν νωρίς την εργασία τους επίσης να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα - αλλά οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές (LR) διίστανται σχετικά με το εάν η προτεινόμενη ηλικία έναρξης των 20-21 ετών είναι αρκετά χαμηλή.

"Κάποιος που αρχίζει να εργάζεται νωρίτερα, σταματά να εργάζεται νωρίτερα. Τι είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε την @Elisabeth_Borne", έγραψε στο Twitter ο Aurelien Pradie, επικεφαλής κριτικός των Ρεπουμπλικανών για την τρέχουσα πρόταση.
Reuters 7/2

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου