ΣΥΡΙΖΑ: Η ομάδα Αχτσιόγλου επιλέγει την έξοδο από το κόμμα - Αποχώρηση της Νεολαίας Θεσσαλονίκης

ΣΥΡΙΖΑ, Ομάδα 6+6, Έφη Αχτσιόγλου, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης,

Ολοκληρώθηκε η χθεσινή πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου — Μένουν μέχρι να φύγουν.… Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις. Η προοπτική συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη μέσω Διαδικτύου των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου ολοκληρώθηκε αργά την Κυριακή, με την πλειονότητα των πάνω από χιλίων στελεχών που συμμετείχαν να τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από το κόμμα του οποίου ηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης, χωρίς πάντως να προκύψει κάποια ανακοίνωση προς το παρόν.

Μόλις ένα βήμα πριν από την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται πως βρίσκονται τα μέλη της ομάδας των «6+6». Την Κυριακή έγινε η πανελλαδική συνδιάσκεψη, χωρίς πάντως να ανακοινωθεί άμεσα η αποχώρησή τους, κάτι το οποίο αναμένεται προσεχώς.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από το κλίμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη, η οποία έγινε διαδικτυακά και στην οποία έλαβαν μέρος εκατοντάδες άτομα (κι όχι μόνο τα μέλη της ομάδας), μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Σωτήρης Βαλντέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% όσων συμμετείχαν ζήτησε την άμεση αποχώρηση από το κόμμα. Επίσης, στην εισήγησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος –που εκπροσωπούσε και τις απόψεις των υπόλοιπων της ομάδας– μίλησε ξεκάθαρα για «διαλυτική κρίση» στον ΣΥΡΙΖΑ, για «πολιτική ρίζα» του προβλήματος και για δύσκολη προσπάθεια συνεννόησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα των «6+6» φέρεται να εξετάζει και την προοπτική να συγκροτήσει δική της κοινοβουλευτική ομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα των «6+6» βρίσκονται πολλά νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ αυτών, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με πηγές της ομάδας, έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα.

«Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης...»

«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα», σημείωναν πηγές της ηγετικής ομάδας, μετά το τέλος της συνδιάσκεψης.

Ειδικότερα σημείωναν ότι «η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις». Τόνιζαν ότι «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης» και πως «υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα».

Καταληκτικά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση για αποχώρηση φαίνεται πως είναι θέμα ημερών.

Αποχώρησε το μεγαλύτερο μέρος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε με κείμενο η αποχώρηση μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ενώ αναμένεται νέο «κύμα εξόδου» οργανώσεων της Νεολαίας τις επόμενες ημέρες. Το Σάββατο προηγήθηκε η φυγή 26 μελών της Οργάνωσης ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων. 

Αναλυτικά το κείμενο αποχώρησης:

«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές έφερε στην επιφάνεια σειρά προβλημάτων που ενυπήρχαν στο κόμμα, τα οποία σήμερα έχουν πάρει τη μορφή μιας πρωτοφανούς κρίσης. Η κρίση αφορά όλα τα επίπεδα: την στρατηγική, την πολιτική κινητοποίηση, τις διαδικασίες απόφασης, τις συμμαχίες, ακόμα και την ίδια την ταυτότητα και τοποθέτηση του κόμματος. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα κάθε οργάνωση του κόμματος και της νεολαίας οφείλει να τοποθετηθεί και επαναπροσδιορίσει το ρόλο της και τη θέση της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το μοναδικό αριστερό εγχείρημα στη μεταπολεμική Ευρώπη που κατάφερε να βρεθεί στη θέση της κυβέρνησης. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι κυρίαρχες δυνάμεις επιδίωξαν να βγουν από αυτή με την επίθεση στο κόσμο της εργασίας, αναπτύσσοντας σε πλήρη ένταση ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο, όπως αυτό εκφράστηκε από τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να οργανώσει τις αντιστάσεις, να τις εκφράσει πολιτικά αλλά και να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση. Αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής ήταν η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο συντριπτικός συσχετισμός δύναμης όμως οδήγησε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Παρόλα αυτά η διατήρηση της κυβέρνησης επέτρεψε σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες. Η μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, σημαντικά βήματα στη δικαιωματική πολιτική, η συμφωνία των Πρεσπών κ.α. είναι μόνο μερικές στιγμές.

Εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός για τις εξελίξεις και αμηχανία που προκαλεί εντάσεις. Χαρακτηριστική η δημόσια αντιπαράθεση Πολάκη - Αναγνωστοπούλου με έντονες αιχμές εκατέρωθεν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην «Εφ. Συν.» ζητά «ένα νέο "εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης" που να ενισχύει τη μεταξύ μας ενότητα με κανόνες σεβαστούς απ' όλους και κοινή βούληση για αξιόπιστη δημόσια έκφραση του κόμματος. Ηγούμαι ενός κόμματος πολιτικής ενότητας και άρα δεν με φοβίζει η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων», αναφέρει χαρακτηριστικά προσπαθώντας να αποτρέψει νέες αποχωρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου