Βρετανία, Καναδάς και Γαλλία προειδοποίησαν το Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσει στη Γάζα

ΒΡΕΤΑΝΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ,ΚΑΝΑΔΑΣ, Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρκ Κάρνεϊ, Πολεμικές επιχειρήσεις Ισραήλ, Επανέναρξη της βοήθειας στη Γάζα,

     Η δήλωση συνέπεσε με την κοινή απαίτηση 22 χωρών -συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά- προς το Ισραήλ να «επιτρέψει αμέσως την πλήρη επανέναρξη της βοήθειας στη Γάζα», σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός της περιοχής «αντιμετωπίζει την πείνα».


Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά καταδίκασαν τη Δευτέρα τις «σκανδαλώδεις ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα και προειδοποίησαν για κοινή δράση εάν δεν σταματήσει η κλιμακωμένη στρατιωτική επίθεση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ επέκριναν το μπλοκάρισμα της βοήθειας από το Ισραήλ και τους υπουργούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που έχουν απειλήσει με μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδιώκει αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς του στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινή δήλωση.

Δεν ανέφεραν ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν, αλλά πρόσθεσαν: «Έχουμε δεσμευτεί να αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος ως συμβολή στην επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλους προς το σκοπό αυτό».

Η δήλωση συνέπεσε με την κοινή απαίτηση 22 χωρών -συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά- προς το Ισραήλ να «επιτρέψει αμέσως την πλήρη επανέναρξη της βοήθειας στη Γάζα», σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός της περιοχής «αντιμετωπίζει την πείνα».

Το Ισραήλ έχει κρατήσει τη Γάζα σε πλήρη αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 2 Μαρτίου, αλλά ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει έναν περιορισμένο αριθμό φορτηγών εφοδιασμού.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε βοήθεια οφείλεται στο γεγονός ότι «οι εικόνες μαζικής λιμοκτονίας» στη Γάζα θα μπορούσαν να βλάψουν τη νομιμότητα του πολέμου της χώρας του.

Η δήλωση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά ανέφερε ότι η «άρνηση παροχής απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό από το Ισραήλ είναι απαράδεκτη και ενέχει τον κίνδυνο παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Επίσης, καταδίκασε «την αποτρόπαια γλώσσα που χρησιμοποίησαν πρόσφατα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, απειλώντας ότι, στην απελπισία τους για την καταστροφή της Γάζας, οι άμαχοι θα αρχίσουν να μετεγκαθίστανται».

Οι τρεις ηγέτες δήλωσαν ότι «η μόνιμη αναγκαστική εκτόπιση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την επίθεσή του στη Γάζα στο πλαίσιο της παρατεταμένης αντίδρασής του στην επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.218 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 3.340 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ επανέλαβε τις επιθέσεις στις 18 Μαρτίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον πόλεμο σε 53.486.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr