Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει για τις σχεδιαζόμενες από την γερμανική κυβέρνηση επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα...
Για μεγάλο διάστημα η Γερμανία δεν προχωρούσε σε απελάσεις προσφύγων προς την Ελλάδα, τώρα ωστόσο το γερμανικό υπ. Εσωτερικών ασκεί πιέσεις για μία «αλλαγή πορείας» - με την ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί. Δημοσίευμα στη Süddeutsche Zeitung γράφει εκτενώς για το ζήτημα:
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) πρόκειται να καταστήσει δυνατές επιστροφές προσφύγων προς την Ελλάδα, σύμφωνα με επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών Μπέρντ Κρέσερ προς τους αρμόδιους για τις απελάσεις στα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια. Το σχέδιο αφορά κυρίως άνδρες 'νέους, άγαμους, υγιείς και ικανούς να εργαστούν', ενώ εξαιρούνται ευάλωτες ομάδες όπως οικογένειες, γυναίκες και παιδιά καθώς και άρρωστοι ή ηλικιωμένοι άνδρες». Αφορμή για αυτή την αλλαγή πορείας στην γερμανική πολιτική, υπενθυμίζει η SZ, ήταν η απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Λειψίας που στις 16 Απριλίου έκρινε ότι μετανάστες «που δεν εμπίπτουν σε ευάλωτες ομάδες». δεν απειλούνται από «εξευτελιστικές ή απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Το άρθρο αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη, σημειώνοντας ότι «το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται. Σύμφωνα με το έγγραφο (σ.σ. την επιστολή Κρέσερ), τα κρατίδια θα πρέπει πλέον να οργανώσουν 'περισσότερες' επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα. Αρχικά, πρόκειται να ζητηθεί από τα συγκεκριμένα άτομα να επιστρέψουν οικειοθελώς στην Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές μπορούν να καλύψουν τα έξοδα επιστροφής. Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε τα κρατίδια οφείλουν να επιβάλουν 'αναγκαστικά' την αποχώρησή τους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το έγγραφο είχε αποσταλεί ήδη πριν από την ανάληψη του υπουργείου από τον Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU), ωστόσο ευθυγραμμίζεται με την κατεύθυνση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους. Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (CDU) είχε τονίσει, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα, πως «η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία πρέπει να μειωθεί. Οι επιστροφές πρέπει να αυξηθούν».
Όπως παρατηρεί η SZ, «είναι εμφανής η στρατηγική των γερμανικών αρχών να αυξήσουν την πίεση προς τους ίδιους τους ανθρώπους, ώστε να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη Γερμανία», ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπ. Εσωτερικών ενδέχεται να προβεί ακόμη και σε κυρώσεις σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που λαμβάνουν. «Με απλά λόγια: όποιος δεν συμμορφώνεται με την εντολή αποχώρησης, θα πρέπει να υπολογίζει σε μείωση ή ακόμη και πλήρη διακοπή των επιδομάτων που λαμβάνει».
Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έχει λάβει μια θεμελιώδη απόφαση για την επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα
Μια δικαστική απόφαση οδήγησε σε αυτή την αλλαγή πορείας. Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στη Λειψία αποφάνθηκε στις 16 Απριλίου ότι οι «μη ευάλωτοι» μετανάστες δεν απειλούνται με εξευτελιστικές ή απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης εάν επιστρέψουν στην Ελλάδα. Απέρριψε τις καταγγελίες ενός 34χρονου άνδρα από τη Λωρίδα της Γάζας και ενός 32χρονου Σομαλού. Η βασική απόφαση επιτρέπει την απόρριψη τέτοιων αιτήσεων ασύλου πέραν αυτών των μεμονωμένων περιπτώσεων.πηγές:Deutsche Welle &.Süddeutsche Zeitung
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου