October 2013

Σταθερά κρίσιμη είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το περιεχόμενο των μέτρων ήδη έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται από το οικονομικό επιτελείο και πλέον θεωρείται δεδομένο οτι οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε αύξηση φόρων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, περικοπές δαπανών και αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι πιθανόν να αξιολογηθούν στο μέλλον οι επιλογές της τρόικας στις χώρες της κρίσης αν το ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει τελικά πρόταση για σύσταση σχετικής επιτροπής, όπως συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα σημεία της προγραμματικού πλαισίου της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, οι οποίοι συναντήθηκαν αργά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ρωτούν πολλοί φίλοι αναγνώστες αν προτίθεμαι να ασχοληθώ «επί προσωπικού» με τον Αδ. Γεωργιάδη και με την απάντησή του στο προχτεσινό δημοσιογραφικό μου σχόλιο - που αφορούσε στον υπουργό Γεωργιάδη.

Εμβρόντητοι πρόσφατα διαβάσαμε την τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κώστα Σημίτη, στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Κύπρου Γιώργου Βασιλείου στην αίθουσα Γιάννου Κρανιδιώτη

Η Γαλλία πιστεύει ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι υπερτιμημένη και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) είναι πολύ άκαμπτη και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας...

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στη νέα δημοσκόπηση για το σύνολο Αττικής του καθηγητού Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΠΑΝΑ, που παρουσιάστηκε απόψε στο "Αποκαλυπτικό Δελτίο" του ΕΧΤΡΑ3 TV Channel.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες μια επικοινωνιακή επίθεση, με αφορμή την υποτιθέμενη μη – καταδίκη όλων των μορφών βίας από κόμματα της αντιπολίτευσης (και κατεξοχήν τον ΣΥΡΙΖΑ). Δεν υπάρχει, μας λένε, «καλή» και «κακή» βία..

Σφοδρή κριτική ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τους θαυμαστές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Με αιτήσεις συνταξιούχων που υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι περικοπές των συντάξεων τους (κυρίων και επικουρικών) και του εφάπαξ (που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας) θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Είμαστε ένας λαός ο οποίος έχει χάσει το ενδιαφέρον να κάνει οτιδήποτε. Σ’ αυτό το κλίμα που επικρατεί τώρα, ένα κλίμα χάους, αβεβαιότητας και αγωνίας, τι πολιτισμό να παραγάγουμε; Είμαστε σε μια κρίση πολύ μεγάλη»

Ταραχή έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση δημοσκόπηση της αμερικανικής πρεσβείας η οποία δείχνει αποτελέσματα τελείως διαφορετικά από τις δημοσκοπήσεις που "παραγγέλνουν" τα φιλικά προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ΜΜΕ.

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο έχουν ήδη προσφύγει «κουρεμένοι» καταθέτες της Κύπρου. Οι προσφυγές στρέφονται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, ενώ οι ενάγοντες αξιώνουν ακύρωση της απόφασης του Eurogroup και αποζημιώσεις.

Στην διαφωνία με την τρόικα και την ασφυκτική πίεση που ασκείται ήδη στην ελληνική κοινωνία αναφέρεται υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στην εφημερίδα Financial Times

Μία μεγάλη πανελλαδική πολιτική και κοινωνική έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action24 παρουσίασε, η εκπομπή «Η Επόμενη μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Οι ηγεσίες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, Βουλή και Γερουσία, διαπραγματεύονται σχέδια που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου και θα απομακρύνουν τον κίνδυνο χρεωκοπίας των ΗΠΑ.

Ο οικονομολόγος Dr. Nick Skrekas σε εκτενές άρθρο του στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Backed by EU interests, Greeks may bear 50-year bonds» αναφέρεται στις ευνοϊκές προοπτικές έκδοσης ενός πεντηκονταετούς ομολόγου..

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση στο Λευκό Οίκο για σήμερα Δευτέρα το απόγευμα με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και απ’ τα δύο κόμματα, λέγοντας ότι θέλει να τους δώσει περισσότερο χρόνο με στόχο την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες

Με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγηθεί φέτος η αυξημένη κατά 25% επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Προκαταβολή του 25%.

Πρόταση επιβολής εφάπαξ εισφοράς 10% επί των καταθέσεων στις τράπεζες 15 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με στόχο τη μείωση του χρέους περιλαμβάνει έκθεση του ΔΝΤ.

Όταν ξέσπαγε η Κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει κάτι πολύ σωστό: Το μέγιστο έλλειμμα του ελληνικού κράτους είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Ο τ. υπουργός αναφερόταν βέβαια στα στατιστικά στοιχεία του κράτους και στην αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τους εταίρους μας ότι εννοούσαμε αυτά που λέγαμε...

Δώδεκα μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, της πρώτης ύστερα από 17 χρόνια. Αν έως την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο,

Σε έκθεσή της η βρετανική τράπεζα Barclays για το σύνολο του 2013 προβλέπει ότι ο ρυθμός ύφεσης στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο -3,7% (έναντι μέσης εκτίμησης για -4,5%), ενώ προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη από το επόμενο έτος

Το δέμα ...στήριξης στη μαμά του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δεν έμεινε μόνο στα λόγια αλλά απέκτησε και περιεχόμενο και από σήμερα ταξιδεύει για την Αθήνα. Η «Ομάδα Ευαισθητοποιημένων Πολιτών Ηρακλείου» έκανε την πρωτοβουλία της πράξη...

«Αρχιερχέα του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ και θέτει σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση τoυ εμπρησμού του υποκαταστήματος της Μarfin.

Ο Leonid Bershidsky σχολιάζοντας τη χθεσινή επικαιρότητα στο BLOOMBERG («Bershidsky on Europe: IMF Knocks Greece») αναφέρθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα φθάσει φέτος στο 1,1%, αντί του 1,5%, που περιλαμβάνοντας στους όρους του ελληνικού σχεδίου διάσωσης.

Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31.12.2013, παρατείνονται κατά δύο έτη.

Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, το «ευρωφοβικό» κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) θα διασφάλιζε την εκπροσώπησή του, όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στην Bundestag.

Σε παιχνίδι με πολλές «μπλόφες», όπου όλοι βάλλουν εναντίον όλων για να προκαταλάβουν τις κινήσεις των άλλων, φαίνεται πως μετατρέπεται για το επόμενο πεντάμηνο τουλάχιστον, ο έλεγχος της χώρας μας από τους δανειστές. Τον «χορό», όπως όλα δείχνουν, «σέρνει» το ΔΝΤ και..

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα δεν επιζητά οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά εστιάζει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τον προϋπολογισμό τους. Το γεγονός αυτό παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για ένα άλλο σημαντικό ζήτημα - την αύξηση της οροφής του χρέους της χώρας. Μάλιστα, η έλλειψη πληροφοριών από τις ΗΠΑ προκαλεί ήδη πυρετώδή κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές.

Τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προτείνει ως λύση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε ειδική έκθεσή του «Το χρέος μετά το τέλος του «Μνημονίου» (2014)».

Περισσότεροι από 1.500 πρωτοετείς φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, την οποία διοργάνωσε το ίδρυμα στα Προπύλαια.

Αποκαλύπτονται πλήρως οι στόχοι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τις γελοίες θεωρίες περί των «δύο άκρων», τόσο προσφιλείς πάντοτε στις αντιλαϊκές, δεξιές κυβερνήσεις που θέλουν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι στο ένα άκρο βρίσκονται αυτές και στο άλλο άκρο η συντριπτική πλειονότητα του εργαζόμενου λαού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου και για τις απειλές τους ότι θα αφήσουν τις ΗΠΑ να πτωχεύσουν, ενώ τόνισε ότι οι ενέργειες τους βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.