September 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας το πρώτο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, επιχειρεί μια διαρκή επίθεση με στόχο την απαξίωση, την υποβάθμιση και εντέλει τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Εκρηκτική θα είναι η κατάσταση σε σχολεία και πανεπιστήμια με τη νέα χρονιά.

γράφει η Μιλένα Αποστολάκη*
Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ της δανειακής σύμβασης του μνημονίου, η ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και η σταδιακή υλοποίηση των μέτρων που περιέχονται στις δανειακές συμβάσεις συνιστούν αποφάσεις οι οποίες είχαν ως στόχο να οικοδομήσουν εκείνο το τείχος που θα θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. 

γράφει ο Β.Α. Κόκκινος*
Κατά το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος, θεμέλιο του πολιτεύματος της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι η λαϊκή κυριαρχία. Αυτό σημαίνει, πως κάθε κυβέρνηση της χώρας οφείλει να τηρεί το προεκλογικό της πρόγραμμα, βάσει του οποίου εξελέγη ώστε να έχει την ενεργητική νομιμοποίηση εκ της λαϊκής κυριαρχίας. Διαφορετικά δεν πληροί τον όρο αυτής και δεν στηρίζεται στο λαό, είναι δε πραξικοπηματική.

Διαβάζω ότι το ιταλικό νομοσχέδιο περί ιστολογίων εισάγει ένα στάδιο συνεννόησης αυτού που αισθάνεται θιγόμενος με το ίδιο το μέσο. Όποιος θεωρεί ότι έχει αναρτηθεί ένα συκοφαντικό κείμενο, αποστέλλει στον blogger ένα e-mail ζητώντας αποκατάσταση ή μια ανάρτηση απαντητικής επιστολής.

Ένας από τους παράγοντες που μπλοκάρουν τη λύση του Κυπριακού, με την αδιαλαξία του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε "πάγωμα" των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ως τη λύση του... Κυπριακού!

ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ έφτασε η συζήτηση για τις απειλές της Τουρκίας απέναντι στην Λευκωσία, αλλά και στις Βρυξέλλες, με αφορμή τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ είναι σχεδόν σίγουροι πως η Ελλάδα δε πρόκειται να αποπληρώσει τα χρέη της. Αλλά αν όντως η Ελλάδα χρεοκοπήσει τι θα γίνει μετά;, διερωτάται το CNN.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας μας έχουν ανέλθει στο 99,9%!

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ κάποιος τα ελληνοτουρκικά,ένα γλωσσάρι διπλωματικών και στρατιωτικών όρων είναι απαραίτητο.Το αλφαβητάρι που ακολουθεί απ΄ ότι φαίνεται θα μας είναι μάλλον απαραίτητο.

Η ΦΡΑΣΗ "πολιτική κατάρρευση" είναι πολύ επιεικής για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει με τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος απέναντι στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου-Ε. Βενιζέλου: Για τρίτη κατά σειρά δημοσκόπηση μέσα σε δύο ημέρες το ΠΑΣΟΚ κερδίζει το κολοσσίαιο ποσοστό του 15,5%!

γράφει ο Γιώργος ΔΕΛΑΣΤΙΚ
ΛΕΗΛΑΣΙΑ! Εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πάσης φύσεως, συνταξιούχοι, νέοι, όλα γενικώς τα κοινωνικά στρώματα των Ελλήνων διακατέχονται από το βίαιο συναίσθημα ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως στόχο τη λεηλασία των εισοδημάτων τους.

ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ οι διαδικασίες καταβολής του παραβόλου, της απόδοσης του ειδικού προστίμου, του αριθμού των δόσεων και του καθορισμού των δικαιούχων στους οποίους θα αποδοθούν τα έσοδα.Το υπουργείο Περιβάλλοντος καταλήγει στην απόφαση η τακτοποίηση να υλοποιηθεί μόνο ηλεκτρονικά χωρίς την εμπλοκή ΚΕΠ και Πολεοδομιών. Τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μέσω Ιντερνετ από μηχανικό.

γράφει ο Νίκος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ  
H ΔΙΑΡΚΩΣ ογκούμενη λαϊκή οργή για τα πρόσφατα εξοντωτικά φοροεισπρακτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, αιφνιδιάζοντας για πολλοστή φορά τους πολίτες, προκαλεί τώρα ισχυρούς μετασεισμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Τριάντα και πλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν να καταψηφίσουν το χαράτσι στα ακίνητα, στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης, καθώς τελούν υπό την ασφυκτική πίεση των ψηφοφόρων τους.

της Σοφίας ΒΟΥΛΤΕΨΗ
ΤΗΝ ΩΡΑ που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει παλαιά και νέα μέτρα και ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τις πολυδιαφημισμένες «κρίσιμες συνομιλίες» του με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τελεί υπό συνθήκες παράκρουσης και παράλυσης.

γράφει ο Σωτήρης Χτούρης*
ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ μετά την έναρξη της χειρότερης δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει ζήσει η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, οι Έλληνες φαίνεται να υπερασπιζόμαστε άκριτα το ευρώ, σαν να είναι ελληνική υπόθεση. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Μέρες συμφοράς, μέρες κακούργες, έτσι, χωρίς αναστολές, χωρίς όρια και ψευδαισθήσεις.
Από τον Άννα στον Καϊάφα, απ’ τον Τσολάκογλου στον Τούρκογλου, από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Είναι η πορεία προς τη σύγχρονη Σταύρωση....

του Παντελή Ραδίση
«Για τους δανειστές μπορούμε να πούμε: υπάρχει τόκος πριν από τον τόκο, κι υπάρχει κι άλλος τόκος», Πλούταρχος, Οι συμφορές του δανεισμού (Περί του μη δειν δανείζεσθαι).

ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ χρόνο αναπτύχθηκε το κίνημα «Δεν πληρώνω» στα διόδια και τις συγκοινωνίες.

Παναγιώτης Σωτήρης
γράφει ο Παναγιώτης Σωτήρης   
Ας μη γελιόμαστε: τα μέτρα που προτείνονται και η απαίτηση διάλυσης του δημόσιου τομέα, εκτίναξης της ανεργίας και καταβαράθρωσης του βιοτικού επιπέδου, συνολικά η συνθήκη κοινωνικής καταστροφής που μεθοδεύεται, σε μικρό βαθμό έχουν σχέση με την επαπειλούμενη χρεοκοπία.

ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΕΜΑΣ; Η γελοιότητα κάποιων βορείων έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια!
Δανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής ζητά την Κω ως υποθήκη για να εγκρίνει η χώρα του νέα βοήθεια προς την Ελλάδα!!!

Απαγορεύεται με βάση την κοινοτική νομοθεσία, η ΔΕΗ ή κάθε άλλος πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος να διακόψει την παροχή σε περίπτωση που οι καταναλωτές δεν θα πληρώσουν τον φόρο ακινήτων που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Αυτό τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ της εξέφρασε χθες η Πολωνική Προεδρία της ΕΕ για την άρνηση Ολλανδίας και Φινλανδίας να δώσουν το πράσινο φως για ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο χώρο Schengen, λέγοντας ότι αποκάλυψε την κρίση εμπιστοσύνης στην Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ίδια γραμμή τόνισε ότι οι δύο χώρες έπεσαν θύμα του «λαϊκισμού».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ κυβερνητικής και εθνικής αξιοπρέπειας από τον Βλάντιμιρ Πούτιν στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος B.Πούτιν, φαίνεται ότι του το "χρώσταγε" του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ο Β.Πούτιν ήταν έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα με το δάνειο των 25 δισ. ευρώ και ο Γ.Παπανδρέου μιλούσε για ... το πόσο κακό κάνει το κάπνισμα!

γράφει ο Νίκος ΜΠΟΥΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Tι έσοδα δηλώνει και τι πληρώνει ο λαός για φόρους, το ξέρουν οι πάντες.
Γιατί, πολύ απλά, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο βιοπαλαιστής, δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα από τα εισοδήματά τους.

Πριν ξεκινήσει η περιπέτειά του στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης, είχα την ευκαιρία να υποβάλω στον Ντομινίκ Στρος Καν, ένα απλό και εύκολο, όπως του είχα πει, ερώτημα. Τον είχα ρωτήσει «εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»…

ΤΑ ΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου κλήθηκαν για ακρόαση τα υπό κατάργηση μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και την τρόικα στήθηκε μεθοδικά, με όχημα τη διόγκωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.


Πιο αποκαλυπτικά από ποτέ είναι τα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" που κυκλοφορούν με κεντρικό θέμα την καταγγελία- σοκ του πρώην πλέον μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009».
Το περιοδικό απαντά με εμπεριστατωμένα στοιχεία στα ερωτήματα:
- Πώς διόγκωσαν το έλλειμμα;
- Ποιοι έδιναν τις εντολές;

  • Η κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της ευρωζώνης προσεγγίζει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταιγίδα που έχουμε περιγράψει στο Βαμπίρ και Κανίβαλοι (2004). Όσο περνά μάλιστα ο χρόνος θα βλέπετε ότι πίσω από την κρίση δημοσίου χρέους υποβόσκει η δημογραφική γήρανση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τον ορατό κίνδυνο μιας χαμένης δεκαετίας, καθώς η αμερικανική και οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πιθανό να υποφέρουν από βαθιά ύφεση, με μακρόχρονες συνέπειες στην ανάπτυξη.

Ο «Αρμαγεδδών» των νέων οικονομικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα ενταχθούν σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο Επικαιροποιημένο ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, θα προκαλέσουν δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις γεμίζοντας και πάλι τις πλατείες.

Η ΧΩΡΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα βιώνει ένα πρωτοφανές έλλειμμα διακυβέρνησης, η κυβέρνηση απούσα, ο πρωθυπουργός άφαντος, «φευγάτος» από τα τεκταινόμενα και ο  αντιπρόεδρος-Υπουργός Οικονομικών πανικόβλητος, συχνά ψευδόμενος και καταγέλαστος τρέχει ασθμαίνων πίσω από τα κελεύσματα της τρόικας.

ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ για άμεσες απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και ένταξη στην εφεδρεία άλλων 100.000 ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί διαφορετικά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αν δεν γίνουν τα παραπάνω, δεν θα υλοποιηθεί.

ΕΝΤΟΛΗ για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες για το έλλειμμα του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά  που προκάλεσαν πολιτική θύελλα, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

του Δημήτρη Καζάκη*
ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ την εγκατάστα­ση του πρώτου επίσημου Γκαουλάιτερ μετά τη ναζι­στική περίοδο, του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ολοκληρώνεται και τυπι­κά η νέα κατοχή της χώρας. Για ορια­κή στιγμή έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κα­τά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 13/9 με τον πρόεδρο της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλο.

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ τροχιά κινούνται στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές τόσο τα spread των ελληνικών ομολόγων λόγω της αναποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας όσο και τα αντίστοιχα της ευρωπεριφέρειας, λίγες μέρες ύστερα από τα αναποτελεσματικά συμβούλια των Eurogroup και Ecofin.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση.
ΣΤΑΔΙΑΚΗ εξομείωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνων του πετρελαίου κίνησης, ζητάει η τρόικα από την κυβέρνηση, σύμφωνα ωστόσο με κάποια σενάρια που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας απαιτεί... άμεσα την πλήρη εξίσωση των φόρων.

- Από την τρόικα εξαρτάται η 6η δόση, λέει ο Σόιμπλε.               
- Επαναφέρει σενάρια εξόδου από το ευρώ ο Ζίχοφερ.
Με εξώφυλλο την Ακρόπολη να βουλιάζει κυκλοφορεί το νέο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Focus .

Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, σε 25 χρόνια η Ευρώπη θα είναι η γη της εγκατάλειψης.
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν τάχθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος» της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη.

γράφει ο Σπύρος ΓΚΑΝΗΣ 
Ο πρόεδρος του «Συγκροτήματος» με το κύριο άρθρο του «ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ η ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ;», στην ιστοσελίδα του Βήματος, καλεί εμμέσως πλην σαφώς τον πρόεδρο της ΝΔ να συμπαραταχθεί με τις πανθομολογουμένως λαθεμένες, αποτυχημένες και καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου, μιας κυβέρνησης ανίκανης που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια, συνεχή ψευδολογία, αναποτελεσματικότητα και δουλικότητα στα αμαρτωλά κερδοσκοπικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα.

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ για τις επενδύσεις της, πρέπει να ζητήσει η Κίνα από τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, όπως αναφέρει κύριο άρθρο της σημαντικότερης κρατικής εφημερίδας της χώρας, υποστηρίζοντας πως το Πεκίνο δεν πρέπει να χειριστεί μόνο του την κάλυψη του ευρωπαϊκού χρέους.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρονται σε «ιδιαίτερα μεγάλο ποσό που χάνεται στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται»
ΠΕΡΙΠΟΥ 13,5 εκατ. ευρώ έχουν κοστίσει, από τις αρχές του χρόνου, τα πάσης φύσεως επεισόδια στην ΕΛΑΣ και κατά συνέπεια στο ελληνικό δημόσιο!

Όπως δήλωσε στην συνέντευξη τύπου που ακολύθησε τη συνεδρίαση του Eurogroupο στην Πολωνία ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι αποφάσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα ληφθούν τον Οκτώβριο με βάση τα συμπεράσματα της τρόικα ενώ σημείωσε ακόμα πως υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων.

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Ιούνιο η εκταμίευση της 5ης δόσης είχε μετατραπεί από τους δανειστές σε θρίλερ. Οταν για μερικές ώρες είχε φανεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου καταρρέει, το ευρωπαϊκό «ιερατείο» πανικοβλήθηκε από το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων εξελίξεων και με σειρά δηλώσεων διαβεβαίωνε όχι μόνο ότι η 5η δόση θα καταβληθεί, αλλά και ότι δρομολογείται νέο δάνειο. Οταν ο κίνδυνος κατάρρευσης απομακρύνθηκε, επανήλθε στα ίδια.

Ο «Όμηρος» - η πλατφόρμα - γεωτρύπανο της Νoble Ηomer Ferrington - ξεκίνησε αργά με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη».

ΣΥΝ θα στηρίξει και θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την προστασία όσων αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα, καθώς και την απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να μην μετατραπεί η ΔΕΗ σε τιμωρητικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά": Τα παραπάνω τονίζει η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, σε ανακοίνωσή της έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση.

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ για παράδειγμα την οικονομία των Παπούα: το δημοσιονομικό της πλεόνασμα κυμαίνεται περίπου στο 0,70% του ΑΕΠ, η ανεργία στο 1,8%, το δημόσιο χρέος είναι μόλις 26% του ΑΕΠ ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ κυμαίνονται στο 7%. Τα στοιχεία αυτά φαντάζουν ονειρικά και είναι σίγουρο πως η Ελλάδα θα 'σκότωνε' για να τα κάνει δικά της.

«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να ληφθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας», αποκαλύπτει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά*, η οποια παύθηκε απο τα καθήκοντά της.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ που ολοένα και μας αγγίζουν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα που μοιάζει να μην ελέγχει πλέον την επιθετικότητά της ,προχώρησε σε μία κίνηση που αν και περιλαμβανόταν στα σενάρια που η Αθήνα έχει επεξεργαστεί,δεν αναμενόταν να εκδηλωθεί τόσο γρήγορα.

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.